Scroll to Top
open menu close menu

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Οι τιμές των κουφωμάτων αλουμινίου είναι καθοριστικός παράγοντας για να επιλέξουμε κουφώματα. Όμως, ακόμη και αν αγοράσουμε ενεργειακά κουφώματα υψηλής ποιότητας σε χαμηλή τιμή, μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές, σε περίπτωση που η κατασκευή και η τοποθέτησή του δε γίνουν σωστά.

Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η επιλογή του κατασκευαστή (που θα κάνει και την τοποθέτηση) και όχι μόνο η καλή ποιότητα του προφίλ αλουμινίου (και γενικότερα των υλικών).  Η Fenestral, ως πιστοποιημένος κατασκευαστής σε κουφώματα αλουμινίου Europa, έχοντας πιστοποιήσεις και άλλων μεγάλων προμηθευτών, σας δίνει ορισμένες συμβουλές για την επιτυχημένη επιλογή του κατασκευαστή κουφωμάτων σας.

Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε πώς να ελέγξετε την τοποθέτηση κουφωμάτων ή δείτε ποια είναι τα καλύτερα κουφώματα

01 counter-bg

Πιστοποιημένοι κατασκευαστές

Κάθε εταιρεία παραγωγής προφίλ αλουμινίου (Europa) πιστοποιεί συγκεκριμένους κατασκευαστές αλουμινίου (που είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με τις ‘’ταμπέλες ‘’ που υπάρχουν) για την κατασκευή των συστημάτων της.

Οι πιστοποιημένοι κατασκευαστές ενημερώνονται συνεχώς για τα νέα προϊόντα της εταιρείας, αλλά και τη σωστή παραγωγή των κουφωμάτων. Επιπλέον, επιλέγοντας κάποιον

Διαβάστε περισσότερα
πιστοποιημένο κατασκευαστή έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με τη γραμμή εξυπηρέτησης ιδιωτών της Europa ( 22 620 32 100) και να διαπιστώσετε εάν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των κουφωμάτων σας (μηχανισμοί, λάστιχα, γωνίες, ράουλα κ.λ.π.) είναι αυθεντικά και εγκεκριμένα και τηρούν όλες τις προδιαγραφές της σχεδιάστριας εταιρείας (δείτε υπόδειγμα τεχνικού ελέγχου, από την Europa Profil ) .

Διαβάστε λιγότερα
02 counter-bg

Πώς να προστατευτείτε από ελαττωματικά προϊόντα

Κάποιοι κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να αυξήσουν το κέρδος τους αλλά και να για να κάνουν ελκυστικότερες τις προσφορές τους, χρησιμοποιούν εξαρτήματα ( λάστιχα, γωνίες, ράουλα, κλειδαριές, περσίδες πατζουριών κλπ.) εμπορίου!!!

Αυτά τα εξαρτήματα είναι παντελώς ακατάλληλα, καθώς μειώνουν τους συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα
υδατοστεγανότητας αλλά και θερμοηχομόνωσης του κουφώματος αλλά και μερικές φορές μπορούν να αποβούν και επικίνδυνα. Ο ιδιώτης όμως, δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις να διαπιστώσει όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτό, πριν την αποπληρωμή των κουφωμάτων αλουμινίου, έχετε το δικαίωμα να καλέσετε τη γραμμή ιδιωτών της Europa (τηλ 22620 32100) και να κανονίσετε ένα ραντεβού με μηχανικό της εταιρείας, που είναι υποχρεωμένος να σας πιστοποιήσει εάν όλα τα εξαρτήματα είναι εγκεκριμένα από την εν λόγω εταιρεία (δείτε υπόδειγμα τεχνικού ελέγχου, από την Europa Profil). Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συμφωνούνται πριν τη διαδικασία παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου και να αναγράφονται στα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ ιδιώτη και κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου.

Διαβάστε λιγότερα
03 counter-bg

Παγίδες προσφορών κουφωμάτων αλουμινίου

Μία προσφορά κουφωμάτων αλουμινίου συνήθως αναγράφει την Εταιρεία καθώς και τη σειρά (π.χ. ανοιγόμενο κούφωμα Europa 5000). Πολλοί ιδιώτες πιστεύουν ότι αναγράφοντας αυτά τα δύο χαρακτηριστικά μπορούν να συγκρίνουν δύο προσφορές κουφωμάτων.

Δυστυχώς αυτό δεν είναι αρκετό για να αξιολογήσει και να συγκρίνει κάποιος δύο προσφορές. Μία μπαλκονόπορτα ή

Διαβάστε περισσότερα
παράθυρο (πχ Europa 5000 , Alumil 9400) μπορεί να κατασκευαστεί με πολλούς τρόπους που επηρεάζουν την απόδοση, την εμφάνιση, τη λειτουργικότητα αλλά και την τιμή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα ανοιγόμενο κούφωμα δέχεται τρεις τύπους ελαστικών (αφρώδη λάστιχα, νυχάκι, φούσκες βλέπε ορολογία), πολλά είδη μηχανισμών (απλούς η περιμετρικούς) αλλά και πολλές μάρκες (Roto, GU, Giesse). Επίσης, μπορεί να κατασκευαστεί με απλά ή φάλτσα πηχάκια που αλλάζουν την εμφάνιση του, με σύρτες ή χειριστήριο 2ου φύλλου (στο φύλλο χωρίς χερούλι). Όλα αυτά επηρεάζουν την χρήση του. Ακόμα, στις προσφορές και στις τιμές κουφωμάτων δεν αναγράφεται αν περιλαμβάνουν ανακλίσεις, χερούλια στις πόρτες, είδος οδηγών συρόμενων κλπ.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να τα διαπιστώσετε όλα αυτά είναι να επισκεφτείτε τον κατασκευαστή κουφωμάτων και να ζητήσετε να δείτε ακριβώς τον τύπο και το κούφωμα που θα σας τοποθετήσει, διότι πολλές κατασκευαστικές λεπτομέρειες ( λάστιχα κουφωμάτων, περιμετρικά λάστιχα θερμοδιακοπής, σήτες με καπάκια κάλυψης) δε φαίνονται στις προσφορές. Εάν, όμως, δεν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε αυτό, καλό είναι να κάνετε τις παρακάτω ερωτήσεις για τις προσφορές κουφωμάτων που παραλάβατε:

  • περιλαμβάνεται η τοποθέτηση, η αποξήλωση και η απομάκρυνση των παλαιών κουφωμάτων ;
  • περιλαμβάνονται ανακλίσεις και πόμολα στις πόρτες;
  • τι ελαστικά περιλαμβάνονται στα κουφώματα ( αφρώδη, νυχάκι, φούσκες);
  • ποιας εταιρείας μηχανισμοί (Roto, Giesse) και τι είδους (απλοί, περιμετρικοί);
  • τι είδους πηχάκια;
  • το είδος και τον προμηθευτή των περσίδων των παντζουριών, των σητών, των ρολών, των υαλοπινάκων.
  • το είδος των συρόμενων οδηγών (inox, απλοί). Σκεφτείτε ότι η αγορά κουφωμάτων αλουμινίου είναι μία μεγάλη επένδυση που θα σας ακολουθεί γιά αρκετά χρόνια.
Διαβάστε λιγότερα
04 counter-bg

Αναλυτικές προσφορές

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και συλλογής προσφορών κουφωμάτων αλουμινίου θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα εξής :

Διαβάστε περισσότερα
(πολυουρεθάνης, προφίλ ), η κίνησή τους (ηλεκτρικά, χειροκίνητα), αλλά και ο προμηθευτής τους ( Europa, εμπορίου ).
  • Να αναγράφονται τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται (ράουλα, κλειδαριές, γωνίες) και ο προμηθευτής τους.
  • Να αναγράφονται οι υαλοπίνακες που χρησιμοποιούνται (διατομή, τύπος) αλλά κυρίως ο προμηθευτής τους.
  • Να αναγράφονται ο τύπος μηχανισμών (απλοί, περιμετρικού κλειδώματος) αλλά και ο προμηθευτής αυτού (Roto, Siegenia, Giesse).
  • Σε περίπτωση σητών και εισόδων να αναγράφονται τα υλικά και ο προμηθευτής αυτών.
  • Σε περίπτωση επιλογής έγχρωμων κουφωμάτων (αποχρώσεις RAL, απομίμηση ξύλου) θα πρέπει να αναγράφεται ακριβώς ο κωδικός του χρώματος, καθώς και τα βαφείο που θα βαφτούν τα κουφώματα ( εξωτερικά βαφεία , βαφεία διελάσεων ).
  • Κάθε σωστός επαγγελματίας οφείλει, κατά την διάρκεια της προσφοράς κουφωμάτων αλουμινίου, να αναφέρει ξεκάθαρα τι ακριβώς προσφέρει και από πού προμηθεύεται όλα τα υλικά κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου.

    Διαβάστε λιγότερα
    05 counter-bg

    Δείτε πραγματικά έργα του κατασκευαστή κουφωμάτων και ζητήστε μιά λίστα από αυτά

    Για να δείτε πραγματικά με τι είδους κατασκευαστή αλουμινίου σκοπεύετε να συνεργαστείτε, καλό θα είναι να επισκεφτείτε πρόσφατα έργα του.
    Σε μία έκθεση κουφωμάτων αλουμινίου θα δείτε, συνήθως, τα καλύτερα δείγματα δουλειάς και τα καλύτερα εκθέματα του συγκεκριμένου κατασκευαστή. Με το να επισκεφτείτε ένα πραγματικό έργο, θα

    Διαβάστε περισσότερα
    διαπιστώσετε πραγματικά δείγματα δουλειάς, και όχι πλασματικά, καθώς και το επίπεδο τοποθέτησης του κατασκευαστή, που είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια κατά την αγορά των κουφωμάτων αλουμινίου. Ζητήστε, λοιπόν, μια λίστα από πρόσφατες δουλειές του -και όχι μόνο μία που ο ίδιος θα επιλέξει-ώστε να διαπιστώσετε όλα τα παραπάνω.

    Διαβάστε λιγότερα
    06 counter-bg

    Να προχωράτε πάντα σε ιδιωτικά συμφωνητικά

    Εφόσον έχετε επιλέξει τον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου που θα συνεργαστείτε, είναι απαραίτητο η συμφωνία που θα κάνετε, να διατυπωθεί γραπτώς, σε ιδιωτικά συμφωνητικά.

    Σε αυτά θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά, τι προϊόντα (αλουμίνια) θα παραδοθούν, σε πόσο χρόνο και πώς αυτά θα αποπληρωθούν. Καλό είναι να υπάρχουν και ρήτρες,

    Διαβάστε περισσότερα
    σε περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη αθετήσει τη συμφωνία του. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για τυχόν παρεξηγήσεις …. Και ίσως αποβούν χρήσιμα σε περίπτωση διαφωνιών.

    Διαβάστε λιγότερα
    07 counter-bg

    Ζητάτε πάντα εγγυήσεις για τα προϊόντα (αλουμίνια) που αγοράζετε

    Όλες οι εταιρείες παραγωγής προφίλ αλουμινίου (Europa, Alumil, Etem) παρέχουν πιστοποιητικά αλλά και εγγυήσεις για τα προϊόντα τους (Sea side class, κλπ.). Τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, διότι αφορούν μόνο στα προφίλ αλουμινίου (Βέργες) και όχι στα υπόλοιπα μέρη του κουφώματος (υαλοπίνακες, μηχανισμοί κουφωμάτων, κινητήρες ρολών κλπ.).

    Ακόμα, δεν

    Διαβάστε περισσότερα
    καλύπτουν τυχόν διαβρώσεις (νηματοειδής διάβρωση) που θα συμβούν εάν ο κατασκευαστής δεν τοποθετεί αρμόκολλα (ή Brougal) κατά τη συναρμολόγηση των κουφωμάτων. Είναι υποχρέωση του κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου να παρέχει γραπτή εγγύηση για τα αλουμίνια που κατασκευάζει. Σ’ αυτήν την εγγύηση θα πρέπει να δεσμεύεται ότι θα παρέχει service στα αλουμίνια σε βάθος χρόνου, ν’ αντικαταστήσει τους διπλούς υαλοπίνακες σε περίπτωση υδρατμών και να επιδιορθώσει ή να αντικαταστήσει τυχόν ελαττωματικούς κινητήρες ρολών. Σημαντικότερο όλων είναι να εγγυάται τη σωστή τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου καθώς και όλους τους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα των κουφωμάτων .

    Διαβάστε λιγότερα
    08 counter-bg

    Μάθετε την αποδόση των κουφωμάτων που αγοράζετε

    Όλοι κατασκευαστές κουφωμάτων είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν σε κάθε προϊόν που παράγουν (παράθυρα ,μπαλκονόπορτες) , τις επιδόσεις αυτού σε σχέση με την θερμομόνωση , υδατοστεγανότητα κλπ. Ενημερωθείτε τι σημαίνουν όλοι οι αριθμοί στους παράγοντες καθορισμού ποιότητας κουφωμάτων

    09 counter-bg

    Καθοδήγηση στο διαδίκτυο και τιμές (κοστολόγηση) κουφωμάτων.

    Πολλά sites που αφορούν στην αντικατάσταση – αλλαγή κουφωμάτων, ζητάνε στοιχεία του έργου (διαστάσεις, τυπολογία, ονοματεπώνυμο ), με σκοπό να σας προσφέρουν τιμές και να κοστολογήσουν ένα έργο.

    Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται για κατασκευαστές κουφωμάτων, άλλα για εταιρείες, που αφού πάρουν τα στοιχεία σας, τα “προωθούν” σε κατασκευαστές

    Διαβάστε περισσότερα
    τις “επιλογής” τους .

    Τα κουφώματα αλουμινίου δεν είναι ένα τυποποιημένο προϊόν. Υπάρχει σε εκατοντάδες διαστάσεις , είδη, ποιότητες και χρώματα. Ένα πάραθυρο αλουμινίου με προφίλ πχ. Europa 5500 μπορεί να κατασκευαστεί με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους (προφίλ, πηχάκια, εξαρτήματα, ελαστικά). Καθοριστικό ρόλο στην τιμή παίζει η τοποθέτηση των κουφωμάτων (αποξήλωση, περιοχή, δυσκολία τοποθέτησης) καθώς και η ποσότητα, όπως σε κάθε καταναλωτικό αγαθό. Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να αξιολογηθούν με τιμοκαταλόγους ή με τιμολόγηση διαδικτυακά και καλό είναι να ρωτάτε εάν οι τιμές ισχύουν και για τα δικά σας κουφώματα αλλά και τι περιλαμβάνουν αυτές οι τιμές (ανακλίσεις, είδη μηχανισμών, ελαστικών κλπ). Έχει παρατηρηθεί ακόμα στην αγορά, κάποιες εταιρείες που δεν κάνουν επιμέτρηση και κάνουν προσφορά κουφωμάτων αλουμινίου κατά προσέγγιση με διαστάσεις που δίνει ο πελάτης, να δίνουν τιμές από χαμηλότερες κλίμακες τιμοκαταλόγου σε φάρδος και ύψος, ώστε να φαίνονται φτηνότεροι στις τιμές, και όταν τους καλούν για επιμέτρηση των κουφωμάτων αλουμινίου και αφού έχει γίνει η βεβαίωση της παραγγελίας με υπογραφή εντύπων και προκαταβολή τότε τους λένε ότι τα κουφώματα σας είναι μεγαλύτερα από την αρχική εκτίμηση ή διαφορετικά και προκύπτει μια οικονομική διαφορά τέτοια, που πριν το “κλείσιμο” της δουλειάς θα ήταν στα ίδια επίπεδα τιμών με άλλους κατασκευαστές.

    Διαβάστε λιγότερα
    10 counter-bg

    Επιλέξτε νωρίς τον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου που θα συνεργαστείτε

    Θα πρέπει να επιλέξετε νωρίς τον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου που θα συνεργαστείτε. Αυτό είναι απαραίτητο, διότι θα χρειαστείτε συμβουλές για διάφορα θέματα που αφορούν στην τοποθέτηση αλουμινίων, όπως τα κατάλληλα κενά ανάμεσα στα τούβλα (στην περίπτωση των χωνευτών κουφωμάτων) και η σωστή τοποθέτηση των μαρμάρων (θέση –

    Διαβάστε περισσότερα
    ύψος).

    Ακόμα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα κουφώματα αλουμινίου δεν είναι ετοιμοπαράδοτα και η κατασκευή τους απαιτεί τουλάχιστον τριάντα ημέρες (εκτός ειδικών περιπτώσεων) από τη λήψη των τελικών κατασκευαστικών μετρήσεων. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι απαραίτητο, ο κατασκευαστής που θα συνεργαστείτε, να έχει τοποθετήσει και τις ψευτόκασες, έτσι ώστε ν’ αναλάβει την ευθύνη για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον. Επιβεβλημένη είναι και η συνεργασία του κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου με το συνεργείο τοποθέτησης συναγερμών, ώστε να κρυφτούν σωστά οι επαφές και τα καλώδια, καθώς και η συνεργασία με το συνεργείο τοποθέτησης πατωμάτων, έτσι ώστε να ενημερωθεί για τυχόν σωλήνες που υπάρχουν κάτω από τα ανοίγματα που θα τοποθετηθεί και θα βιδωθεί το κούφωμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται πιθανές ζημιές.

    Διαβάστε λιγότερα
    11 counter-bg

    Το Σύστημα (σειρά αλουμινίου) δεν προσδιορίζει την ποιότητα κατασκευής.

    Πολλοί πιστεύουν ότι το καλό όνομα της σειράς αλουμινίου (Europa, Alumil, Etem) προσδιορίζει την ποιότητα κατασκευής. Αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι οι εταιρείες διελάσεων (π.χ. Europa, Alumil, Etem) προσφέρουν τα προϊόντα τους σε βέργες (δεν κατασκευάζουν παράθυρα).

    Απο την εταιρεία κατασκευής κουφωμάτων (π.χ. Fenestral) εξαρτάται η ποιότητα κατασκευής, τα

    Διαβάστε περισσότερα
    υλικά κατασκευής, οι μηχανισμοί καθώς και η ποιότητα της τοποθέτησης κουφωμάτων. Μπορεί κάποιος κατσκευαστής αλουμινίου να πάρει ένα γνωστό και ακριβό προφίλ (π.χ. Europa, Alumil, Etem) και να μην το κατασκευάσει σωστά. Αντιθέτως, μπορεί ένας κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου, με μεράκι, να κατασκευάσει κουφώματα από λιγότερο γνωστές εταιρείες (διελάσεις) και να καταφέρει να έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

    Διαβάστε λιγότερα
    12 counter-bg

    Μην τοποθετείτε καινούργια κουφώματα αλουμινίου πάνω σε παλαιές ξύλινες κάσες

    Στην περίπτωση της αντικατάστασης παλαιών ξύλινων κουφωμάτων υπάρχουν δύο τρόποι τοποθέτησης. Ο πρώτος τρόπος είναι η πλήρης αποξήλωση των παλαιών ξύλινων κουφωμάτων, που είναι και ο σωστός τρόπος.

    Ο δεύτερος τρόπος είναι η αποξήλωση μόνο των παλαιών ξύλινων φύλλων (τζαμιών) και η τοποθέτηση των καινούργιων κουφωμάτων πάνω στις

    Διαβάστε περισσότερα
    παλαιές ξύλινες κάσες. Αυτός ο τρόπος δεν έχει ζημιές (μερεμέτια), είναι ευκολότερος στην τοποθέτηση (γι’ αυτό άλλωστε και το συνιστούν αρκετοί κατασκευαστές κουφωμάτων) και είναι και πιο οικονομικός. Κατασκευαστικά, όμως, είναι λανθασμένος. Ο λόγος είναι ότι τοποθετώντας καινούργια κουφώματα αλουμινίου πάνω σε ξύλινες κάσες 40 και πλέον ετών υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, μετά από ένα ή δύο χρόνια, να καταστραφούν οι ξύλινες κάσες (σαράκι, διάβρωση, φυσιολογική φθορά κλπ.) που ήδη υπάρχουν αρκετά χρόνια και τελικά να αποβούν άχρηστα και τα καινούργια κουφώματα αλουμινίου. Το πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο κανένας δεν μπορεί να το ξέρει. Γι΄ αυτό είναι προτιμότερο, εάν δεν είμαστε έτοιμοι οικονομικά αλλά κυρίως ψυχολογικά (μερεμέτια), να περιμένουμε ώστε να συγκεντρώσουμε το ποσό που χρειάζεται και να κάνουμε μια σωστή τοποθέτηση κουφωμάτων, ώστε να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

    Διαβάστε λιγότερα
    13 counter-bg

    Επισκεφθείτε το εργαστήριο παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου

    Κάνοντας μία επίσκεψη στο εργαστήριο παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου δε χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις, για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τα κάτωθι:

    • ποιο είναι το επίπεδο οργάνωσης του συγκεκριμένου κατασκευαστή;
    • πόσο εκπαιδευμένο είναι το προσωπικό που κατασκευάζει κουφώματα;
    • τηρεί τους βασικούς κανόνες παραγωγικής διαδικασίας (αρμόκολλες στις ενώσεις), το επίπεδο του εξοπλισμού του και των
    Διαβάστε περισσότερα
    μηχανημάτων του;

    Τις περισσότερες φορές, αυτή η επίσκεψη, είναι χρησιμότερη από μια επίσκεψη σε μια έκθεση κουφωμάτων αλουμινίου, διότι έτσι θα δείτε κουφώματα αλουμινίου την ώρα που παράγονται.

    Διαβάστε λιγότερα
    14 counter-bg

    ‘’Εισαγόμενα’’ Ελληνικά κουφώματα αλουμινίου

    Τον τελευταίο καιρό, πολλοί ξένοι άλλα και Έλληνες κατασκευαστές αλουμινίου έχουν μεταφέρει την έδρα της επιχείρησής τους, σε τρίτες χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμάνια, Τουρκία) και κατασκευάζουν κουφώματα αλουμινίου εκεί, μεταπουλώντας τα στην Ελλάδα. Αυτό, έκτος από την καταστρεπτική συνέπεια για την οικονομία της χώρας μας, ελλοχεύει τον κίνδυνο

    Διαβάστε περισσότερα
    της μη τήρησης προδιαγραφών και πιστοποιήσεών (Ce, βαφές, Προδιαγραφές διελάσεων, έλεγχος). Γι’ αυτό, πριν την αγορά κουφωμάτων, κάλο είναι να ρωτάτε πού κατασκευάζονται τα κουφώματα και να ζητάτε να επισκεφτείτε το κατασκευαστικό τμήμα της επιχείρησης.

    Διαβάστε λιγότερα
    15 counter-bg

    Τι πρέπει να προσέξετε κατά τους τεχνικούς έλεγχους των Εταιρειών – Διελάσεων.

    Ορισμένες διελάσεις – παραγωγοί προφίλ αλουμινίου (π.χ. Etem, Europa, Alumil, Exalco κλπ.) κατά τη διάρκεια των τεχνικών ελέγχων, πιστοποιούν και επιβεβαιώνουν μόνο αν τα προφίλ αλουμινίου από τα οποία κατασκευάστηκαν τα κουφώματα ανήκουν στην εταιρεία τους και δεν αναφέρονται καθόλου σε επιμέρους εξαρτήματα αυτών

    Διαβάστε περισσότερα
    (λάστιχα, μηχανισμοί, περσίδες παντζουριών, ράουλα, ρολά, πλαστικοί αποστάτες θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων κλπ.) προστατεύοντας έτσι τον κατασκευαστή αλουμινίου – πελάτη τους.

    Θα πρέπει, λοιπόν, κατά τη διάρκεια των τεχνικών ελέγχων, να επιμένετε, ώστε να ενημερωθείτε αλλά και να αναγράφεται (στον τεχνικό έλεγχο), άν όλα τα επιμέρους εξαρτήματα είναι σύμφωνα με τα πρότυπα που όλες οι εταιρείες έχουν ελέγξει αλλά και δοκιμάσει σε ειδικά εργαστήρια (πχ. Rosenheim, ΕΚΑΝΑΛ) και σε θαλάμους δοκιμών κουφωμάτων. Εάν τα συγκεκριμένα εξαρτήματα (πχ λάστιχα κουφωμάτων δεν είναι ίδια με τα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν στα πρότυπα που μετρήθηκαν, εννοείται πως τ’ αποτελέσματα και οι μετρήσεις που σας δίνουν  ( υδατοστεγανότητα κουφωμάτων, ηχομόνωση κουφωμάτων κλπ.) δεν είναι σωστά, με συνέπεια να μη γνωρίζετε τις προδιαγραφές των προϊόντων που μόλις αγοράσατε.

    Διαβάστε λιγότερα
    16 counter-bg

    Δώστε σημασία στα εξαρτήματα

    Τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή των κουφωμάτων αποτελούν σημαντικό παράγοντα, τόσο για τη σωστή λειτουργία όσο και για τη μακροζωία του κουφώματος.

    Είναι ο αθέατος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση αλλά και την τιμή ενός κουφώματος. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα λάστιχα, τα ράουλα, οι

    Διαβάστε περισσότερα
    μηχανισμοί, οι γωνίες – συνδέσεις, οι σπανιολέτες, οι μεντεσέδες κ.λ.π. Από την πλευρά σας, θα πρέπει να απαιτείτε από τον κατασκευαστή, να χρησιμοποιήσει όλα τα εξαρτήματα που προτείνει αλλα και έχει εγκρίνει ο σχεδιαστής αλλα και ο παραγωγός του συστήματος αλουμινίου (Europa, Alumil). Στην περίπτωση των εξαρτημάτων δεν έχει θέση η οικονομία γιατί σε αντίθετη περίπτωση, ακόμα και το καλύτερο σύστημα αλουμινίου, μπορεί να αποδειχτεί ανεπαρκές ή ακόμα και επικίνδυνο!

    Διαβάστε λιγότερα
    17 counter-bg

    Κλειστά φύλλα (φύλλα χωρίς πηχάκια)

    Πολλοί κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου, για να μειώσουν το κόστος του κουφώματος, χρησιμοποιούν στα φύλλα των ανοιγόμενων κουφωμάτων κλειστά φύλλα .

    Αυτό μειώνει το κόστος ενός κουφώματος, διότι ελαχιστοποιεί τον χρόνο παραγωγής στο μισό, αλλά και μειώνει το κόστος των υλικών. Αυτή η μέθοδος έχει σαν αποτέλεσμα τα κουφώματα,

    Διαβάστε περισσότερα
    μετά από μικρό χρονικό διάστημα, να μη λειτουργούν («βρίσκουν» στις γωνίες), διότι με τα κλειστά φύλλα είναι αδύνατον να «τακάρεις» σωστά τους υαλοπίνακες. Ακόμα, σε περίπτωση θραύσης του υαλοπίνακα, η αντικατάστασή του γίνεται πολύ δύσκολη, διότι πρέπει να ξεμονταριστεί ολόκληρο το φύλλο του κουφώματος.

    Διαβάστε λιγότερα
    18 counter-bg

    Επιλογή τυπολογίας κουφωμάτων.

    Για να επιλέξετε σωστό τύπο κουφώματος, θα πρέπει να συζητήσετε με τον κατασκευαστή αρκετές λεπτομέρειες, ώστε να σας βοηθήσει στην επιλογή. Μερικές από αυτές είναι:

    • Να ληφθούν οπωσδήποτε υπ’ όψιν οι κλιματολογικές συνθήκες.
    • Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τύπο και το είδος ανοίγματος του κουφώματος (ανοιγόμενα, συρόμενα, με θερμοδιακοπή ή
    Διαβάστε περισσότερα
    χωρίς κλπ.), ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος σας και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  • Να έχετε υπ’ όψιν σας τη διαμόρφωση του σπιτιού αφού τοποθετηθούν έπιπλα (κρεβάτια μπροστά σε ανοιγόμενα κουφώματα κλπ)
  • Να υπάρχει η δυνατότητα καθαρισμού και απο τις δύο πλευρές (μέσα – έξω)
  • Να είναι εύχρηστα.
  • Να μην είναι επικίνδυνα (ανοιγόμενα κουφώματα πάνω από καθιστικά, ανοιγόμενα κουφώματα σε παιδικά δωμάτια χωρίς μπαλκόνια)
  • Διαβάστε λιγότερα
    19 counter-bg

    Κατασκευή κουφωμάτων μεγάλων διαστάσεων

    Για την κατασκευή κουφωμάτων αλουμινίου σε μεγάλες διάστασεις (πλάτος κάθε φύλλου πάνω από ένα μέτρο), καλό είναι να ενημερώνεστε από τη σχεδιάστρια εταιρεία (EUROPA, ALUMIL κλπ.) ποια σειρά (EUROPA 2000, 2500, 10000) αλουμινίου από τη γκάμα της προτείνει.

    Κανένα κατασκευαστικό βιβλίο διέλασης (εκτός από τα εγχειρίδια κατασκευής πτυσσόμενων

    Διαβάστε περισσότερα
    κουφωμάτων – φυσαρμόνικες) δεν αναφέρει το μέγιστο πλάτος που μπορούμε να κατασκευάσουμε κάθε κούφωμα. Κάτι τέτοιο έχει σαν συνέπεια πολλοί κατασκευαστές αλουμινίου να δουλεύουν εμπειρικά. Αυτό είναι λάθος, διότι μόνο η σχεδιάστρια εταιρεία γνωρίζει μέχρι τι άνοιγμα μπορούμε να κατασκευάσουμε κάθε κούφωμα (τα όρια του κάθε προφίλ) και με ποια σειρά χωρίς να προκύψει πρόβλημα. Την ίδια προσοχή χρειάζονται και οι υαλοπίνακες μεγάλων διαστάσεων, διότι πουθενά δεν αναφέρονται τα όρια που μπορούν να κατασκευαστούν καθώς και οι αντοχές τους, πράγμα που στην κατασκευή μεγάλων διαστάσεων μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο! Δείτε πίνακα μέγιστων διαστάσεων.

    Διαβάστε λιγότερα
    20 counter-bg

    Τακάρισμα υαλοπινάκων (τζαμιών)

    Όλοι οι υαλοπίνακες των κουφωμάτων (ανοιγόμενων αλλά και συρόμενων) θα πρέπει να «τακάρονται» (τακάκια = πλαστικοί σύνδεσμοι ανάμεσα στο αλουμίνιο και στο τζάμι) και σε καμία περίπτωση να μην έρχονται σε επαφή με το αλουμίνιο.

    Ο κυριότερος λόγος που στα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου επιβάλλεται να γίνεται κάτι τέτοιο

    Διαβάστε περισσότερα
    είναι ότι, τακάροντας έναν υαλοπίνακα μεταφέρουμε το βάρος του στην πλευρά που βρίσκονται οι μεντεσέδες, με συνέπεια τα φύλλα να κλείνουν χωρίς να «βρίσκουν» στην κάσα του κουφώματος και επιπλέον αποφεύγουμε τα συνηθισμένα «κρεμάσματά» τους. Στα συρόμενα κουφώματα, τακάροντας ένα φύλλο (επάλληλο ή χωνευτό), επιτυγχάνουμε τη σταθεροποίηση του υαλοπίνακα (δε μετακινείται με τα χτυπήματα) και το ορθογώνιασμά του (90ο μοίρες). Το τακάρισμα των κουφωμάτων αλουμινίου απαιτεί αρκετό χρόνο, γνώση για τα σημεία που πρέπει να τακαριστεί το κούφωμα αλλά και φύλλα με πηχάκια (βλ. ορολογία) και πάντα πρέπει να γίνεται από τους κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου και όχι απο τους προμηθευτές τζαμιών.

    Δείτε χρήσιμες συμβουλές για την κατασκευή – τοποθέτηση παραθύρων.

    Διαβάστε λιγότερα
    21 counter-bg

    Τοποθετήστε ενεργειακούς υαλοπίνακες (ενεργειακά τζάμια)

    Όλοι γνωρίζουν ότι σ’ ένα κούφωμα αλουμινίου, μπαλκονόπορτα ή παράθυρο, τη μεγαλύτερη επιφάνεια καταλαμβάνει ο υαλοπίνακας, με αποτέλεσμα η επιλογή του να χρήζει μεγάλης προσοχής και σημασίας. Επιλέξτε ενεργειάκους υαλοπίνακες

    Καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες κιλοβατόρες – άρα και ενέργεια – επιτυγχάνουμε μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, άρα

    Διαβάστε περισσότερα
    και προστασία του περιβάλλοντος και σαφώς έχουμε ως άμεσο κέρδος την εξοικονόμηση χρημάτων. Όφελος έως και 750 € κάθε χρόνο προσφέρουν στους ενοίκους ενός κλασικού διαμερίσματος 100-120 τ.μ, τα νέα ενεργειακά τζάμια. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund, που κατασκεύασαν πρόγραμμα μέτρησης εξοικονόμησης ενέργειας για τους υαλοπίινακες, αλλά και υπολογισμούς του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα ενεργειακά διπλά τζάμια στην Αττική μειώνουν ετησίως την κατανάλωση έως και 7.400 κιλοβατώρες για τη θέρμανση και ψύξη κατοικιών εμβαδού 100-120 τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη εξοικονόμηση ξεπερνά τις 10.000 κιλοβατόρες, στη Φλώρινα εκτοξεύεται στις 16.000, ενώ στα Χανιά πέφτει στις 5.000. Επιπλέον, η χρήση διπλών ενεργειακών τζαμιών σε νέα και παλαιά κτήρια προσφέρουν καλύτερη ηχομόνωση σε ποσοστό έως και 25% περίπου. Συνεπώς, η χρήση των νέων υαλοπινάκων προσφέρει καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση, εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικό όφελος από τη μείωση του καυσίμου για ψύξη και θέρμανση. Επιπλέον, επιτυγχάνονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με περισσότερη οικολογική συνείδηση από τη μείωση των ρύπων στο περιβάλλον και όλα αυτά με ένα κόστος που δεν ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις το 5% της συνολικής αξίας ενός κουφώματος!

    Διαβάστε λιγότερα
    22 counter-bg

    Σε περίπτωση βαφής (χρωμάτων) προτιμήστε τα βαφεία των διελάσεων

    Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες βαφεία (εξωτερικά βαφεία) που έχουν τη δυνατότητα να βάψουν προφίλ αλουμινίου. Το κόστος βαφής στα συγκεκριμένα βαφεία είναι αρκετά χαμηλότερο από το κόστος που απαιτείται για να βαφτούν τα προφίλ αλουμινίου μέσα στις διελάσεις (EUROPA, ALUMIL, ETEM κλπ.).

    Επιπλέον, μεγάλο πλεονεκτήματα των εξωτερικών βαφείων είναι

    Διαβάστε περισσότερα
    η ποικιλία στα  χρώματα κουφωμάτων που διαθέτουν, καθώς και ο χρόνος παράδοσης. Δυστυχώς, αρκετά απ’ αυτά δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις (εγκαταστάσεις, πιστοποιητικά κλπ), αλλά κυρίως δεν μπορούν να παραδώσουν (χωρίς να έχουν πάντα την ευθύνη) την ποιότητα της βαφής που παραδίδουν οι διελάσεις (χτυπήματα, άβαφα σημεία, «μπιμπίκια» κλπ).

    Διαβάστε λιγότερα
    23 counter-bg

    Περσίδες (φυλλαράκια) παντζουριών

    Ένας πολύ εύκολος τρόπος (και πολύ δημοφιλής) για να γίνει μια προσφορά κουφωμάτων αλουμινίου ελκυστικότερη είναι να χρησιμοποιηθούν περσίδες παντζουριών ”τρίτων” και όχι της εταιρείας (π.χ. Europa) που συνεργάζεται με την κατασκευάστρια εταιρεία.

    Οι περσίδες του εμπορίου είναι οικονομικότερες αλλά και πολύ ελαφρύτερες … με συνέπεια οι προσφορές να

    Διαβάστε περισσότερα
    μην είναι συγκρίσιμες αλλά και ο πελάτης να αγοράζει εν αγνοία του υποδεέστερο προϊόν.

    Διαβάστε λιγότερα
    24 counter-bg

    Προσοχή στις κατηγορίες των ενεργειακών υαλοπινάκων

    Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες είναι μία ομάδα υαλοπινάκων με πολλές χρήσεις, ιδιότητες αλλά και τιμές. Υπάρχουν ενεργειακοί υαλοπίνακες για το καλοκαίρι, για το χειμώνα, για όλες τις εποχές του χρόνου και με διαφορετικές ιδιότητες και αποδόσεις (που αν χρησιμοποιηθούν λάθος φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα).

    Γι’ αυτό είναι απαραίτητο, όταν

    Διαβάστε περισσότερα
    παίρνετε μια προσφορά κουφωμάτων αλουμίνιου, να μην αρκείστε μόνο στο ότι περιλαμβάνει ενεργειακούς υαλοπίνακες (τζάμια Energy !), διότι αυτό από μόνο του δεν προσδιορίζει στην ουσία τίποτα, αλλά πρέπει να ρωτάτε:

    • τι ενεργειακοί υαλοπίνακες είναι
    • αν είναι αποτελεσματικοί όλες τις εποχές του χρόνου
    • από πού προέρχονται, και κυρίως
    • τι συντελεστή θερμοπερατότητας (U Value) έχουν (όσο μικρότερο, τόσο το καλύτερο) διότι αυτό συνήθως ορίζει την απόδοση αλλά και την τιμή.

    Οι κατασκευαστές είναι πλέον υποχρεωμένοι να δίνουν τις παραπάνω πληροφορίες.

    Διαβάστε λιγότερα
    25 counter-bg

    Mάθετε λεπτομέρειες για τους υαλοπίνακες των κουφωμάτων

    Ειναι λάθος να θεωρείτε ότι τα τζάμια που θα τοποθετήσει ο κατασκευαστής στα κουφώματα αλουμινίου είναι δευτερευούσης σημασίας. Τα τζάμια αποτελούν το 70% της συνολικής επιφάνειας ενός ανοίγματος. Ρωτήστε, λοιπόν, λεπτομέρειες γι’ αυτά και όχι μόνο για τη διατομή τους (5άρια, 6άρια) ή το διάκενό τους.

    Ρωτήστε για την

    Διαβάστε περισσότερα
    προέλευσή τους, τον τρόπο κατασκευής (διπλή επικόλληση, θερμή, ψυχρή, αέρια), το είδος τους, τα πιστοιποιητικά τους καθώς και τις εγγυήσεις που παρέχονται. Ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές λύσεις που παρέχονται, διότι με πολύ μικρό κόστος μπορείτε να αυξήσετε θεαματικά την απόδοση των κουφωμάτων σας (ενεργειακοί υαλοπίνακες). Προσοχή χρειάζεται ακόμα και στην προμήθεια ειδικών υαλοπινάκων (ενεργειακοί, Triplex). Οι συγκεκριμένοι υαλοπίνακες χωρίζονται σε κατηγορίες με μεγάλες διαφορές στην απόδοση αλλά και στην τιμή τους. Έτσι, όταν σε μία προσφορά δίνονται ενεργειακοί υαλοπίνακες θα πρέπει να ρωτάτε το είδος του υαλοπίνακα και την απόδοσή του (συντελεστή θερμοπερατότητας βλ. ορολογία). Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρήση σιλικόνης (αντί για λάστιχα) απαγορεύεται απο όλες τις εταιρείες διελάσεων αφού καθιστά το κούφωμα προβληματικό.

    Διαβάστε λιγότερα
    26 counter-bg

    Προστασία καταναλωτή

    Το CE στα κουφώματα αλουμινίου έρχεται πλέον σαν ασπίδα προστασίας των καταναλωτών, με σκοπό να διαφυλάξει ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά τους, το σπίτι τους.

    Σε περίπτωση, που ο καταναλωτής προβεί σε αγορά κουφωμάτων που φέρουν τη σήμανση CE (και είναι υποχρεωτική για όλους τους κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου

    Διαβάστε περισσότερα
    από 1/2/2010) και δεν ανταποκρίνονται στις αντίστοιχες ιδιότητες που απορρέουν από τα αποτελέσματα των πιστοποιήσεών τους, τότε, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πιστοποιητικά για να υποστηρίξει τις απαιτήσεις του από τον κατασκευαστή κουφωμάτων (σημειώνεται πως η μη συμμόρφωση επιφέρει επιβολή προστίμου και ανάκληση του προϊόντος). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες κατασκευής κουφωμάτων που του δίνουν οι διελάσεις (πχ Europa, Etem, Alumil) και να χρησιμοποιήσει όλα τα υλικά (μηχανισμός, εξαρτήματα, ελαστικά) που αναγράφουν στα βιβλία κατασκευής. Σε περίπτωση αμφιβολίας του ιδιώτη για την τήρηση των προδιαγραφών των κουφωμάτων μπορεί να απευθυνθεί στους αρμόδιους οργανισμούς (η σήμανση CE έχει νομική ισχύ) και σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι τα κουφώματα δεν τηρούν τις προδιαγραφές ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να αντικαταστήσει το ελαττωματικό προϊόν χωρία καμία επιβάρυνση.

    Διαβάστε λιγότερα
    27 counter-bg

    Προκαταβολές κουφωμάτων αλουμινίου

    Όλοι οι κατασκευαστές αλουμινίου, για να ξεκινήσουν μια παραγγελία κουφωμάτων, ζητούν, δικαιολογημένα, προκαταβολικά το 30% – 40% του ποσού.

    Καλό είναι ο καταναλωτής να γνωρίζει τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης με την οποία σκοπεύει να συνεργαστεί, διότι από την ημέρα της προκαταβολής ως την ημέρα της τοποθέτησης μεσολαβεί ένα

    Διαβάστε περισσότερα
    διάστημα, περίπου ενός μήνα, που είναι αρκετό να το εκμεταλλευτεί οποιοσδήποτε επιτήδειος.

    Διαβάστε λιγότερα

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

    Privacy Settings saved!
    Ρυθμίσεις απορρήτου

    Όταν επισκέπτεστε κάποιον ιστότοπο, μπορεί να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookie. Ελέγξτε τις προσωπικές σας υπηρεσίες cookie εδώ.

    Αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπος και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί στα συστήματά μας.

    Για τη χρήση αυτού του ιστότοπου χρησιμοποιούμε τα παρακάτω cookies που απαιτούνται από τεχνική άποψη
    • wordpress_test_cookie
    • wordpress_logged_in_
    • wordpress_sec

    Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
    Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες