Scroll to Top
open menu close menu

Αλουμίνιο ή PVC για τα κουφώματα μου; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Αλουμίνιο ή PVC

Αλουμίνιο ή PVC

Πολλοί καταναλωτές αναρωτιούνται ποιο υλικό είναι ιδανικό για την κατασκευή κουφωμάτων (παράθυρα ,μπαλκονόπορτες, πόρτες κλπ.) το αλουμίνιο ή το PVC; Πόσο ασφαλή για την υγεία είναι τα κουφώματα από PVC – πλαστικά κουφώματα ; Ποιοι τύποι κουφωμάτων (χωνευτά , ανοιγόμενα κλπ.) είναι ιδανικά για κάθε υλικό ( αλουμινίου ή PVC ) και ποιες κατασκευές κουφωμάτων (πόρτες – παράθυρα) θα πρέπει να αποφεύγονται ; Στο παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε μία σύγκριση των δύο υλικών και θα παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους καθώς και μια ανάλυση των δύο υλικών σε σχέση με τα κουφώματα.

Κουφώματα PVC (πλαστικά – συνθετικά κουφώματα)

Αλουμίνιο ή PVC

Τα κουφώματα από PVC (uPVC – πλαστικά ή συνθετικά κουφώματα) αποτελούνται από πολυβινιλοχλωρίδιο, το οποίο είναι μια σύνθεση αιθυλενίου (υπάρχει στο πετρέλαιο σε ποσοστό 43%), χλωρίου , σταθεροποιητών και πλαστικοποιητών. Η ποιότητα των πλαστικοποιητών  που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κουφωμάτων από PVC καθορίζει την τιμή , την αντοχή των κουφωμάτων σε σχέση με τον χρόνο , αλλά κυρίως την ασφάλειά τους ( wikipedia pvc ) , θέμα που θα αναλύσουμε παρακάτω. Θα δούμε, δηλαδή, πόσο ασφαλή είναι τα κουφώματα από PVC. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι χαμηλής ποιότητας πλαστικοποιητές ευθύνονται για τις περιπτώσεις αποχρωματισμών ή κιτρινισμάτων των συνθετικών κουφωμάτων μετά από έκθεσή τους σε έντονη ηλιοφάνεια ( Ελληνικά κουφώματα από PVC Coplam ).

ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΕΝΑ PVC

Όλα τα προφίλ πλαστικών κουφωμάτων PVC που υπάρχουν στην Ελλάδα εισάγονται από το εξωτερικό (Γερμανία, Βουλγαρία, Αίγυπτο κλπ). Στο εσωτερικό των προφίλ που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κουφωμάτων από PVC, τοποθετούνται μεταλλικά πλαίσια (στραντζαριστά) που βελτιώνουν και ενισχύουν τις μηχανικές ιδιότητες των παραθύρων και μπαλκονοπορτών.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κουφωμάτων από PVC (Αλουμίνιο ή PVC).

Πλεονεκτήματα κουφωμάτων PVC

  • Τα συνθετικά κουφώματα είναι οικονομικότερα σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου λόγω της φτηνότερης τιμής της πρώτης ύλης τους εκτός απο τα εξώφυλλά – πατζούρια PVC που είναι ακριβότερα από αυτά του αλουμινίου.
  • Τα κουφώματα από Pvc στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις σ’ ό,τι αφορά τη θερμομόνωση από τα κουφώματα αλουμινίου.
  • Τα κουφώματα από PVC δεν έχουν κενά στις ενώσεις– γωνίες διότι θερμο-κολλώνται.
  • Τα πλαστικά κουφώματα σε σχέση με τα απλά θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου έχουν καλύτερες ηχομονωτικές ιδιότητες. Εξαίρεση αποτελούν τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου στα οποία προστίθενται επιπλέον μονωτικά υλικά, πλέον των πολυαμιδίων , στο εσωτερικό των προφίλ (XPSκαι EPS).

Μειονεκτήματα κουφωμάτων PVC

κιτρίνισμα Pvc κουφώματωνκιτρινα pvc κουφωματα

  • Τα κουφώματα από PVC δεν έχουν σταθερή Χημική σύνθεση (δεν είναι όλα ίδια). Το PVC είναι χημικό προϊόν και δημιουργείται με πρώτες ύλες το αιθυλένιο και το χλώριο. Το αιθυλένιο είναι προϊόν πυρόλυσης του αργού πετρελαίου και το χλώριο προϊόν ηλεκτρόλυσης του χλωριούχου νατρίου. Σε αυτά προστίθενται σταθεροποιητές, πλαστικοποιητές, βιοκτόνα, διογκωτές , χρωστικές και αλλά χημικά προϊόντα.  Οι εταιρείες που παράγουν προφίλ για κουφώματα έχουν διαφορετικά προϊόντα – σειρές, ανάλογα με την ηλιοφάνεια (υπεριώδης ακτινοβολία- UV) της εκάστοτε χώρας, για να μπορούν τα συνθετικά κουφώματα να ανταποκριθούν στις εκάστοτε απαιτήσεις.Ακόμα και ανάμεσα στις εταιρείες, που παράγουν προφίλ PVC, η χημική σύνθεση διαφοροποιειταί.  Διαβάστε περισσότερα στο Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC .
  • Τα παράθυρα από Pvc έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με το αλουμίνιο.
  • Τα κουφώματα από PVC έχουν περιορισμό ως προς τους τύπους των κουφωμάτων (πχ συρόμενα) που μπορούν να κατασκευαστούν. Συγκεκριμένα, συνθετικά κουφώματα δεν μπορούν να κατασκευαστούν ως χωνευτά συρόμενα κουφώματα αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ως απλά επάλληλα συρόμενα λόγω του ότι προέρχονται από χώρες που δεν κατασκευάζουν τέτοιου τύπου κουφώματα (χωναευτα). Σε περίπτωση, λοιπόν, που σας προσφερθούν συνθετικά συρόμενα κουφώματα (χωνευτά) καλό είναι να ζητήσετε εγχειρίδια τεχνικών προδιαγραφών και πιστοποιητικά, διότι σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για Ελληνικές πατέντες.

Αλουμίνιο ή PVC

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις εξωφύλλων (ρολά ή παντζούρια) , οι περισσότερες εταιρείες πώλησης συνθετικών κουφωμάτων (uPVC) συνιστούν την τοποθέτηση εξωφύλλων (ρολών ή παντζουριών) από αλουμίνιο. Αιτία είναι η απουσία μεταλλικών ενισχύσεων μέσα στις περσίδες των ρολών (φυλλαράκια ρολών) και των παντζουριών (περσίδες πατζουριών) πράγμα που καθιστά τις πλαστικές περσίδες ευάλωτες σε χτυπήματα, διάρρηξη, στο χαλάζι αλλά και στις στρεβλώσεις (πετσικάρισμα). Για τους ίδιους ακριβώς λόγους (απουσία μεταλλικών ενισχύσεων εσωτερικά) χρησιμοποιούνται μετόπες ρολών και οδηγοί από αλουμίνιο, πράγμα που δημιουργεί μια αντιαισθητική διχρωμία λόγω διαφοράς υλικών.

παντζουρια και ρολα από pvc - πλαστικά

Σε κάποιες περιπτώσεις ανοιγόμενων πλαστικών παντζουριών, υπάρχει και το πρόβλημα των στρεβλώσεων των ανοιγόμενων φύλλων. Στα φύλλα των παντζουριών από PVC, σε αντίθεση με τις περσίδες τους, τοποθετούνται μεταλλικές ενισχύσεις στο εσωτερικό των προφίλ. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο βάρος, μεγαλύτερο από αυτό των παντζουριών αλουμινίου, με συνέπεια την στρέβλωση στα σημεία που δεν στηρίζονται από τους μεντεσέδες. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα προφίλ από PVC εισάγονται από χώρες (Γερμανία, Βουλγαρία κλπ.) στις οποίες δεν είναι διαδεδομένη η χρήση εξωφύλλων (ρολλά, πατζούρια).

  • Οι περσίδες των πλαστικών παντζουριών είναι περισσότερο ευπαθείς σε περίπτωση χαλαζόπτωσης  (χαλάζι) ή χτυπημάτων από πέτρες από διερχόμενα αυτοκίνητα.

Αλουμίνιο ή PVC

  • Τα κουφώματα από PVC δε βάφονται. Στις περιπτώσεις των έγχρωμων – χρωματιστών κουφωμάτων από PVC, τοποθετείται μία ταινία – φιλμ, μόνο στο μπροστινό και πίσω μέρος των προφίλ και όχι στο εσωτερικό τους (δύο χρώματα). Αυτό συννεπέγεται ότι ανοίγουμε την μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο βλέπουμε ένα 2ο χρώμα στο εσωτερικό του προφίλ του κουφώματος (φωτογραφία).

Αλουμίνιο ή PVC

Στις περιπτώσεις που οι έγχρωμες – χρωματιστές μπαλκονόπορτες και  τα παράθυρα από Pvc έχουν εξώφυλλα (ρολά ή πατζούρια), σήτες ή άλλο στοιχείο αλουμινίου (καθρέπτες ρολών, οδηγοί κλπ) υπάρχει ανομοιομορφία στα χρώματα λόγω των διαφορετικών υλικών.  Επίσης, η ποικιλία των χρωμάτων των κουφωμάτων από PVC, είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου, ενώ οι εγγυήσεις που προσφέρονται έχουν συνήθως μικρότερη διάρκεια από αυτές των λευκών κουφωμάτων από PVC.

  • Οι μηχανικές ιδιότητες του pvc είναι μικρότερες από αυτές του αλουμινίου. Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν μεγαλύτερες μηχανικές αντοχές και επιτρέπουν να κατασκευάζονται κουφώματα πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων ή/και ειδικές κατασκευές. Στον τομέα των σχεδίων τα κουφώματα από PVC προσφέρονται συνήθως σε ορθογωνικές διατομές σε αντίθεση με τα κουφώματα αλουμινίου που προσφέρουν και πομπέ διατομές
  • ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΕΝΑ PVC
  • Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πάνελ ( πόρτες εισόδου – κουζινόπορτες) τα πάνελ αλουμινίου υπερτερούν σε σχέση με τα πλαστικά – συνθετικά πάνελ, σε ασφάλεια , ποικιλία σχεδίων και ιδιαίτερα στην αντοχή.
  • Στα καμπύλα και στρογγυλά κουφώματα από Pvc δεν χρησιμοποιούνται οι μεταλλικές ενισχύσεις στο εσωτερικό των προφίλ, που προβλέπουν οι σχεδιάστριες εταιρείες, πράγμα που επηρεάζει τις μηχανικές αντοχές των προφίλ.

Κουφώματα αλουμινίου ή PVC

  • Τα πλαστικά κουφώματα θερμο-κολλώνται στις γωνίες – ενώσεις τους και δεν είναι δυνατή η επιδιόρθωσή τους σε περίπτωση χτυπημάτων ή φθοράς.

 

  • Τα κουφώματα από PVC προστατεύουν λιγότερο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής το Πανεπιστήμιο Αθηνών διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την εξάπλωση της φωτιάς, τις ζημιές που προκλήθηκαν στα κτίσματα και φυσικά μελετήθηκε το είδος των κουφωμάτων και των υλικών που ήταν τοποθετημένα σε αυτά (https://edcm.edu.gr/images/docs/2018/Newsletter_Attica_Fires_2018_v11.pdf). Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι τα σπίτια με κουφώματα αλουμινίου προστατεύονταν αποτελεσματικότερα και εμπόδιζαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Επιπρόσθετα, το Barriere Fire Department στον Καναδά αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για θανάτους από εισπνοή αναθυμιάσεων που προέρχονται από καύση πλαστικών προϊόντων είναι πολλαπλάσιοι των θανάτων που προκαλούνται από εγκαύματα
  • Όλα τα κουφώματα από PVC είναι εισαγόμενα προϊόντα.
  • Είναι δύσκολο να βρεθούν εξαρτήματα και ανταλλακτικά για παλαιές σειρές ή σειρές που σταματάνε να εισάγονται.
  • Τα εξώφυλλα – πατζούρια από Pvc είναι ακριβότερα από τα πατζούρια αλουμινίου
  • Τα κουφώματα από PVC μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά βάσει της Greenpeace δεν είναι οικολογικά ( https://www.greenpeace.org/usa/toxics/pvc-free/)
  • Τέλος από την 1η Ιουνίου 2022 επέβαλε φόρο σχετικά με τις συσκευασίες προϊόντων από PVC συγκεκριμένα, οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς συσκευασιών προϊόντων, μέρος της συσκευασίας των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), απαγορεύεται να θέτουν είτε επί της ίδιας της συσκευασίας είτε στην ετικέτα αυτής, σήμανση περί δυνατότητας ανακύκλωσης της συσκευασίας. Επίσης επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης για τα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης.

Είναι ασφαλή τα κουφώματα από PVC ;

 

Όπως προαναφέρθηκε, τα κουφώματα από PVC (uPvc – πλαστικά ή συνθετικά κουφώματα) αποτελούνται από πολυβινιλοχλωρίδιο, το οποίο είναι μια σύνθεση αιθυλενίου (υπάρχει στο πετρέλαιο σε ποσοστό 43%), χλώριο, σταθεροποιητών και πλαστικοποιητών.

Κάποιοι σταθεροποιητές και πλαστικοποιητές που χρησιμοποιούνταν έως και το 2016 για την κατασκευή PVC (για διάφορες εφαρμογές πχ. σωλήνες κλπ. ),μετά από μελέτες, έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει απαγορευτεί η χρήση τους ( πηγή : https://el.wikipedia.org/ wiki/Πολυβινυλοχλωρίδιο ). Στην Ιαπωνία οι εταιρείες αυτοκινήτων Toyota, Nissan και Honda έχουν εξαλείψει το PVC από το εσωτερικό των αυτοκινήτων τους, ενώ στην Αμερική ενστάσεις για τη χρήση του pvc σαν υλικού σωλήνων έχει και το Εθνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο ( https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/substances/vinyl-chloride).

Είναι αποδεδειγμένο ότι η εισπνοή αναθυμιάσεων από καύση PVC είναι επικίνδυνη , ενώ σοβαρές αναφορές γίνονται και για την εισπνοή σε μορφή σκόνης κάποιων μορφών PVC.

αλουμίνιο ή PVC

Πριν την αγορά κουφωμάτων από PVC θα πρέπει να ενημερώνεστε για τη σύνθεση και την προέλευση του εν λόγω υλικού, αφού υπάρχουν αρκετές συνθέσεις που επηρεάζουν σημαντικά την αντοχή του , την ανθεκτικότητα του και την τιμή του ( Αλουμίνιο ή PVC ).

Το Pvc σαν υλικό έχουν αρκετές συνθέσεις (σταθεροποιητές κλπ.) και εφαρμογές (σωλήνες , κουφώματα, παιχνίδια κλπ) , που είναι απόλυτα ασφαλείς, ενώ κάποιες άλλες ελέγχονται για αυτό ,για αυτό καλό είναι να ενημερωνόμαστε για την σύσταση του.

 

 

Κουφώματα αλουμινίου

Κουφώματα αλουμινίου ή PVC

Το αλουμίνιο ή αργίλιο είναι ένα μέταλλο μη τοξικό που υπάρχει σε αφθονία στον φλοιό της γης. Έχει χαμηλό ειδικό βάρος, υψηλή αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις και εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση λόγω του φαινομένου της παθητικοποίησης. Αυτές οι ιδιότητες του αλουμινίου το καθιστούν το πιο διαδεδομένο μέταλλο στην βιομηχανία, στην ιατρική και την αεροναυπηγική ( Αλουμίνιο ή PVC ).

 

Πλεονεκτήματα κουφωμάτων αλουμινίου ( Αλουμίνιο ή PVC )

  • Τα κουφώματα αλουμινίου είναι ανθεκτικότερα σε σχέση με τα Pvc και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
  • Τα αλουμίνια θεωρούνται ιδανικά για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδος (έντονη ηλιοφάνεια).
  • Με αλουμίνιο μπορούν να κατασκευαστούν όλοι οι τύποι των κουφωμάτων (χωνευτά, ανοιγόμενα, ανασηκούμενα), ακόμα και σε περιπτώσεις κουφωμάτων πολύ μεγάλων διαστάσεων. Αιτία είναι οι ιδιότητες του μετάλλου ( δύναμη, χαμηλό βάρος, μορφοποίηση, αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις) που σε δύναμη μπορεί να φτάσει τις ιδιότητες του χάλυβα.
  • Λόγω των ιδιοτήτων του αλουμινίου τα κουφώματα, τα εξώφυλλα (ρολά ή παντζούρια), τα πάνελ και όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται από προφίλ αλουμίνιου είναι ανθεκτικότερα (καταπονήσεις) σε βάθος χρόνου.
  • Στα κουφώματα αλουμινίου και πριν την αποπληρωμή τους , μπορείτε να διεξάγεται τεχνικό έλεγχο ,που διενεργούν οι σχεδιάστριες εταιρείες (πχ. Europa), για να διαπιστώσετε αν τα κουφώματα που παραλάβατε τηρούν τις τεχνικές προδιαγραφές.
  • Τα κουφώματα αλουμινίου διατίθενται σε απεριόριστα χρώματα ( γυαλιστερά, Ματ, μεταλλικά, Σαγρέ, ξύλου κλπ.) και σχέδια διατηρώντας χρωματική ομοιομορφία με τα εξώφυλλα (ρολλά ή πατζούρια) και τις σήτες.
  • Τα περισσότερα προφίλ αλουμινίου που παράγονται από την Ελληνική βιομηχανία (πχ Europa , Alumil Κλπ.) έχουν σταθερή σύνθεση . Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται ευρέως τα κράματα ΑW 6060 (AIMgSiO.5) αλουμινίου . Μάλιστα η Europa χρησιμοποιεί κράμα της σειράς 6χχχ( Τ6 & Τ66).
  • Το αλουμίνιο έχει μεγάλη αντοχή στη διάβρωση. Σε αυτό συμβάλουν η φυσική προστασία που δημιουργεί σαν μέταλλο, όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, δημιουργώντας επιφανειακά ένα στρώμα προστασίας ( παθητικοποίηση) αλλά και μετά τις επεξεργασίες που γίνονται (Seaside) και τις βαφές ( ηλεκτροστατικές βαφές, ανοδίωση,  υπερανθεκτικές).
  • Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου μπορούν να φτάσουν σε επίπεδα θερμομόνωσης της τάξεως του Uw = 0,75W/m2K (Ινστιτούτο παθητικών κτηρίων) ενώ τα συγκεκριμένα προφίλ αλουμινίου έχουν μεγαλύτερες ήχο-μειωτικές δυνατότητες.
  • Τα κουφώματα αλουμινίου και τα εξώφυλλα αλουμινίου υπερτερούν σε προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς (https://fenestral.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%86%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ad%cf%82-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9/) .
  • Χτυπήματα σε πόρτες, παράθυρα και εξώφυλλα αλουμινίου μπορούν να επισκευαστούν .
  • Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Μπορεί να βρεθούν ανταλλακτικά και εξαρτήματα ακόμα και για σειρές που έχουν καταργηθεί ή εταιρείες που έχουν κλείσει.
  • Ο κλάδος των προϊόντων αλουμινίου αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο κλάδο εξαγωγών στην χώρα μας, που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους. Τα Ελληνικά προφίλ αλουμινίου έχουν κατακτήσει ένα μεγάλο μέρος στην παγκόσμια αγορά των κουφωμάτων και αυτή τη στιγμή θεωρούνται ένα από τα ποιοτικότερα προϊόντα παγκοσμίως. Ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων των Ελληνικών διελάσεων (Europa, Alumil , Elvial , Exalco) , σε κάποιες περιπτώσεις και σε ποσοστό 70%, διατίθεται προς σε εξαγωγή.
  • Το αλουμίνιο είναι φυσικό μη τοξικό προϊόν, φιλικό προς το περιβάλλον και πλήρως ανακυκλώσιμο.
  • Στα κουφώματα αλουμινίου μπορούν να βρεθούν ανταλλακτικά και εξαρτήματα ακόμα και για σειρές που έχουν καταργηθεί ή εταιρείες που έχουν κλείσει.

Μειονεκτήματα κουφωμάτων αλουμινίου

  • Τα κουφώματα αλουμινίου είναι ακριβότερα από τα κουφώματα από PVC (εκτός απο τις περιπτώσεις των πατζουριών – εξωφύλλων) αλλα χαρακτηρίζονται από την μεγάλη αντοχή τους στο χρόνο (συνήθως πάνω από 4 δεκαέτιες). Τα κουφώματα αλουμινίου είναι στις περισσότερες περιπτώσεις φτηνότερα από τα ξύλινα κουφώματα.
  • Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν εμφανείς ενώσεις.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε κάποιον ιστότοπο, μπορεί να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookie. Ελέγξτε τις προσωπικές σας υπηρεσίες cookie εδώ.

Αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπος και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί στα συστήματά μας.

Για τη χρήση αυτού του ιστότοπου χρησιμοποιούμε τα παρακάτω cookies που απαιτούνται από τεχνική άποψη
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες