Scroll to Top
open menu close menu

Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών

Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών

Στο παρόν κείμενο θα αναλύσουμε όλα τα Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών. Τα τζάμια  (υαλοπίνακες – γυαλιά )  καταλαμβάνουν την μεγαλύτερη επιφάνεια ενός παραθύρου , μίας μπαλκονόπορτας η μίας βιτρίνας καταστήματος και ως εκ τούτου , παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια , την θερμομόνωση , την ηχομόνωση αλλά και στην πρόληψη ατυχημάτων. Τα είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών είναι δεκάδες, για αυτό στο παρόν κείμενο θα αναλύσουμε τι είναι μονό , διπλό και τριπλό τζάμι – γυαλί ( απλά και ενεργειακά), τι είναι τα Triplex – τρίπλεξ τζάμια , τα ηχομονωτικά τζάμια και πολλά άλλα.

Μονά τζάμια

μονά τζάμια

Τα Μονά τζάμια είναι η απλή εκδοχή των υαλοπινάκων. Πρόκειται για έναν μόνο υαλοπίνακα – τζάμι και μπορεί να τα συναντήσουμε, στο χώρο των κουφωμάτων αλουμινίου , σε διάφορα πάχη ξεκινώντας τα 3 χιλιοστά  και φτάνοντας τα 12 χιλιοστά πάχος. Οι συνηθέστερες κατασκευές για παράθυρα και μπαλκονόπορτες, είναι αυτές των 4 χιλιοστών, 5χιλ ή 6χιλιοστών. Τα μονά τζάμια χρησιμοποιούνται σε παλαιές κατασκευές, με μικρές απαιτήσεις όσον αφορά την θερμομόνωση και την ηχομόνωση κυρίως λόγω της πολύ χαμηλής τιμής.

Extra clear τζάμια

μονά τζάμια και extra clear

Τα extra clear τζάμια είναι μονά τζάμια τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη διαύγεια και καθαρότητα από τα συνηθισμένα τζάμια. Τα extra clear τζάμια,  κατασκευάζονται σε διάφορες διατομές και πάχη ( από 3 έως 12 χιλ. ) και μπορούν να κατασκευαστούν είτε απλά διπλά τζάμια, είτε με επιστρώσεις για να γίνουν ενεργειακά τζάμια, είτε να κολληθούν και να τροποποιηθούν σε τρίπλεξ που θα δούμε παρακάτω.

Μόνα αρμέ τζάμια

αρμέ τζάμια

Τα Μονά αρμέ τζάμια ( οπλισμένοι υαλοπίνακες ) είναι μονοί υαλοπίνακες πάχους 6 χιλιοστών συνήθως, στους οποίους έχει εφαρμοστεί ειδικό μεταλλικό πλέγμα -σύρμα, για αύξηση την αντοχής τους σε θέματα ασφάλειας και κρούσης. Τα αρμέ τζάμια έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από τα Triplex τζάμια ίδιας διατομής (3+3). Το μεταλλικό πλέγμα που υπάρχει μέσα στον υαλοπίνακα, συγκρατεί το τζάμι στην θέση του, σε περίπτωση που αυτό σπάσει ( το τζάμι μένει στην θέση του ακόμα και αν τρυπήσει ) και το καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο στην διάρρηξη του. Τα αρμέ τζάμια τα συναντάμε συνηθώς σε αδιαφανή χρώματα ( λευκή , φιμέ, αμμοβολές , Bronze).

 

Διπλά απλά τζάμια – υαλοπίνακες

Διπλά απλά τζάμια - υαλοπίνακες

Τα Διπλά απλά τζάμια – υαλοπίνακες είναι το αποτέλεσμα της ένωσης δύο (2) μονών τζαμιών τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους, με έναν αποστάτη και έτσι δημιουργείται κάποιο κενό (διάκενο τζαμιών), μεταξύ των δύο υαλοπινάκων, το οποίο γεμίζεται με ξηρό αέρα ή άλλα αέρια ( αργόν ) . Τα διπλά απλά τζάμια, τα συναντούσαμε συνεχώς στις κατασκευές των κουφωμάτων, έως την έλευση των διπλών ενεργειακών τζαμιών. Τα διπλά απλά τζάμια τα συναντάμε συνήθως σε κατασκευές κουφωμάτων ,σε πάχη των 4,5 και 6 χιλιοστών και προσφέρουν θερμομόνωση της τάξεως των 2,8 w/m2K .Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν extra clear διπλούς υαλοπίνακες για περισσότερη διαύγεια. Ας δούμε τι παίζει ρόλο στην απόδοση και στην ποιότητα των διπλών απλών τζαμιών.

  • Το πάχος του διάκενου μεταξύ των δύο τζαμιών παίζει καθοριστικό ρόλο στην θερμομόνωση και την ηχομόνωση των κουφωμάτων. Το ιδανικό διάκενο για την θερμομόνωση των διπλών απλών τζαμιών είναι 16mm (απόδοση 2,8 w/m2K) . Αν αυτό μειωθεί ή αυξηθεί έχουμε χαμηλότερη απόδοση όσον αφορά την θερμομόνωση για τους διπλούς υαλοπίνακες.

Το ιδανικό διάκενο για την μέγιστη ηχομόνωση είναι 20mm.

  • Το πάχος των τζαμιών επηρεάζει την αντοχή των υαλοπινάκων όσων αφορά την κρούση , την θερμομόνωση και την ηχομόνωση. Για συμβατικές διαστάσεις κουφωμάτων χρησιμοποιούνται διπλά τζάμια 4 και 5 χιλιοστών ενώ για κουφώματα μεγάλων διαστάσεων, το πάχος θα πρέπει να αυξάνεται (6 χιλιοστά , Triplex κλπ.).
  • Ασύμμετρα (διαφορετικά) πάχη στους διπλούς υαλοπίνακες θα πρέπει να προτιμώνται για αύξηση της ηχομόνωσης των διπλών υαλοπινάκων (αποφυγή συντονισμού).
  • Το γέμισμα του διάκενου με αέριο argon ( αντί ξηρού αέρα) προσφέρει αύξηση της θερμομόνωσης της τάξεως των 0,3 w/m2K περίπου.
  • Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που κολλιούνται οι διπλοί υαλοπίνακες μεταξύ τους. Το είδος της κόλλησης επηρεάζει την συμπεριφορά τους. Η μέθοδος της διπλή σφράγισης, με Butil και θειόκολλα (κόλλες 2 συστατικών), είναι η επικρατέστερη για καλύτερη συμπεριφορά σε αλλαγές θερμοκρασίας (κρύο – ζέστη) και την αποφυγή υγρασιών ανάμεσα στα διπλά τζάμια.

Διπλά ενεργειακά τζάμια (Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών )

Τα Διπλά ενεργειακά τζάμια είναι μια ολόκληρη κατηγορία τζαμιών, με δεκάδες διαβαθμίσεις , ποιότητες και τιμές. Τα Διπλά ενεργειακά τζάμια αποτελούνται και αυτά από δύο (2) τζάμια ,ένα απλό τζάμι και ένα ενεργειακό τζάμι , τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους, με έναν αποστάτη και έτσι δημιουργείται κάποιο κενό (διάκενο τζαμιών), μεταξύ των δύο υαλοπινάκων, το οποίο γεμίζεται με ξηρό αέρα η άλλα αέρια ( αργόν ). Στο ενεργειακό τζάμι έχουν  τοποθετηθεί, αδιαφανή μεταλλικά οξείδια – φιλμ τα οποία έχουν την ιδιότητα να απορροφούν αλλά και να εκπέμπουν προς τα έξω την ενέργεια ( κρύο, ζέστη).

Τα διπλά ενεργειακά τζάμια έφεραν επανάσταση στο χώρο της κατασκευής των κουφωμάτων αλουμινίου, διότι έχουν 3 φορές μεγαλύτερη απόδοση , σε σχέση με την θερμομόνωση ( απλά διπλά τζάμια θερμομόνωση 2,8 w/m2K – ενεργειακά διπλά τζάμια θερμομόνωση 1 w/m2K ) .

Τα διπλά ενεργειακά τζάμια χωρίζονται σε αρκετές κατηγορίες (Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών ) , αλλά οι βασικότερες κατηγορίες είναι αυτές που είναι ευρύτερα γνωστές σαν ενεργειακά τζάμια 2 και 4 εποχών. Η βασικότερη διαφορά των ενεργειακών υαλοπινάκων 2 εποχών από αυτούς των 4 εποχών είναι η συμπεριφορά τους τους καλοκαιρινούς – θερμούς μήνες. Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες 2 εποχών επιτρέπουν στην θερμότητα του ηλίου (ηλιακή ενέργεια) να περάσει μέσα στο σπίτι μας και κατά συνέπεια να θερμάνει τα αντικείμενα και να δημιουργηθούν συνθήκες θερμοκηπίου. Αυτό είναι ιδανικό σε χώρες με πολύ κρύο, αλλά ασύμφορο σε χώρες, όπως η Ελλάδα με έντονη ηλιοφάνεια. Οι υαλοπίνακες 4 εποχών διαθέτουν ειδικά φιλμ – επιστρώσεις τα οποία επιτρέπουν στο ηλιακό φως να περάσει μέσα στο σπίτι μας, αλλά εμποδίζουν τη θερμότητα του ηλίου με συνέπεια την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της μη χρήσης κλιματιστικών.

Δείτε πλήρη ανάλυση για Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών,  όλους τους τύπους , τις τιμές, τις αποδόσεις αλλά και πως να επιλέξετε, στο άρθρο μας ενεργειακοί υαλοπίνακες .

Τριπλά τζάμια και τριπλά ενεργειακά τζάμια

Τριπλά τζάμια

Οι διαφορά των διπλών τζαμιών (απλών ή ενεργειακών) από τα τριπλά τζάμια, είναι ότι στα τριπλά τζάμια προστίθεται ένα ακόμα διάκενο και τζάμι ( 1ο τζάμι – κενό – 2ο  τζάμι – κενό – 3ο  τζάμι ). Το πάχος των τζαμιών συνήθως είναι 4,5 ή 6 χιλιοστών.

Για τα τριπλά ενεργειακά τζάμια υπάρχουν 2 κατηγόριες. Η πρώτη κατηγορία με την σύνθεση να αποτελείται από 2 απλά τζάμια και 1 ενεργειακό και η δεύτερη κατηγορία που αποτελείται από 1 απλό τζάμι και 2 ενεργειακά.

  • 1ο απλό τζάμι – κενό – 2ο απλό τζάμι – κενό – 3ο ενεργειακό τζάμι
  • 1ο απλό τζάμι – κενό – 2ο ενεργειακό τζάμι – κενό – 3ο ενεργειακό τζάμι

Τα τριπλά ενεργειακά τζάμια στην αποδοτικότερη έκδοση τους μπορούν να επιτύχουν θερμομόνωση της τάξεως του 0,6 w/m2K ενώ επιτυγχάνουν αρκετή υψηλή ηχομόνωση.  

Τι κερδίζουμε με τα διπλά ενεργειακά τζάμια σε σχέση με τα τριπλά ενεργειακά τζάμια

Ας δούμε τι κερδίζουμε σε θερμομόνωση (Uglass – συντελεστής θερμοπερατότητας υαλοπινάκων) με τα απλά διπλά τζάμια σε σχέση με τα διπλά ενεργειακά τζάμια και τα τριπλά ενεργειακά .

  • Απλά διπλά τζάμια συντελεστής θερμομόνωσης 2,8 w/m2K
  • Ενεργειακά διπλά τζάμια συντελεστής θερμομόνωσης 1 w/m2K
  • Τριπλά Ενεργειακά διπλά τζάμια συντελεστής θερμομόνωσης 0,6 w/m2K

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω με τοποθέτηση ενεργειακών διπλών τζαμιών αντί απλών διπλών τζαμιών έχουμε περίπου τριπλάσια εξοικονόμηση ενέργειας. Όταν συγκρίνουμε διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες με τριπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες η εξοικονόμηση είναι πολύ μικρότερη. Η απόδοση σε σχέση και με τις τιμές των τριπλών ενεργειακών υαλοπινάκων κάνουν πολλούς να αμφιβάλουν για το όφελος τιμή/ κέρδος. Στον τομέα της ηχομόνωσης τα τριπλά τζάμια επιτυγχάνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα και προσεγγίζουν  τα επίπεδα των ηχομονωτικών Triplex τζαμιών που θα δούμε παρακάτω ( Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών). Δείτε τιμές και οφέλη από ενεργειακά τζάμια.

Τζάμια ασφαλείας Triplex – τρίπλεξ ή Laminated

Τζάμια ασφαλείας Triplex – τρίπλεξ ή Laminated

Τα Τζάμια ασφαλείας Triplex – τρίπλεξ ή Laminated αποτελούνται από 2 μονά τζάμια, τα οποία είναι κολλημένα μεταξύ τους, με συγκολλητική μεμβράνη ( αδιαφανή μεμβράνη PVB), τα οποία τα ενώνει – κολλάει και τα κάνει ένα σώμα σαν μονό τζάμι. Η μεμβράνη η οποία ενώνει και κολλά τα 2 τζάμια (δεν υπάρχει κενό μεταξύ τους) , λειτουργεί σαν ασπίδα αφού αποτρέπει τα 2 τζάμια να καταρρεύσουν σε περίπτωση που αυτά σπάσουν ακούσια (ατυχήματα) ή εκούσια (κλοπές). Τα τζάμια Triplex προσφέρουν ασφάλεια γιατί μετά το σπάσιμο τους, παραμένουν στην θέση τους, και για να τα διαπεράσει κάνεις, θα πρέπει να κάνει θόρυβο και περισσότερο χρόνο. Επιπροσθέτως οι μεμβράνες PVB, που τοποθετούνται στα τζάμια ασφαλείας Triplex – τρίπλεξ, προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία  η οποία είναι η αιτία για καταστροφή των χρωμάτων σε όλα τα αντικείμενα ( έπιπλα, ρούχα , πατώματα) αλλά και αιτία για ηλιακά εγκαύματα (μαύρισμα) στο ανθρώπινο δέρμα.

Τα πιο γνωστά Triplex τζάμια που χρησιμοποιούνται, προέρχονται από την ένωση κόλληση 2 μονών τζαμιών πάχους 3 χιλιοστών (3+3 triplex), πάχους 4 χιλιοστών (4+4 triplex) και πάχους 5 χιλιοστών (5+5 Triplex). To πάχος των τζαμιών επηρεάζει την αντοχή τους.

 

Με την προσθήκη ενός ακόμα ενεργειακού τζαμιού και την δημιουργία διάκενου, μεταξύ των 2 κολλημένων τζαμιών (3+3, 4+4,5+5 κλπ.) και του ενεργειακού υαλοπίνακα, δημιουργούμε τα ενεργειακά Triplex – τρίπλεξ τζάμια  . Τα ενεργειακά Triplex – τρίπλεξ τζάμια μπορούν να πάρουν πολλές μορφές ανάλογα με τα πάχος των ενωμένων Triplex τζαμιών (3+3,4+4 κλπ.) , το πάχος του διάκενου ( 12χιλ,14χιλ,16χιλ κλπ.) καθώς και το πάχος του ενεργειακού υαλοπίνακα ( 4χιλ,5χιλ κλπ.) Η τελική μορφή που έχουμε είναι :

  • TRIPLEX (3+3 ή 4+4 κλπ.) / διάκενο ( 12 ή 14 ή 16 χιλ) / ενεργειακό τζάμι (4χιλ ή 5χιλ ή 6χιλ κλπ).

Τζάμια ασφαλείας Triplex – τρίπλεξ ή Laminated

Οι μεμβράνες που ενώνονται τα triplex τζάμια μπορούν να έχουν και πολλές αποχρώσεις ( αδιαφανής , έγχρωμες, αμμοβολής κλπ.)

Τα τζάμια ασφαλείας Triplex – τρίπλεξ ή Laminated χρησιμοποιούνται ευρέως για να αυξήσουμε την ασφάλεια των κουφωμάτων έναντι των κλοπών, αλλά και για να προστατεύσουμε τους χρήστες και κυρίως τα μικρά παιδιά σε περίπτωση ακούσιας θραύσης ( δείτε άρθρο ατυχήματα με κουφώματα ).

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα τρίπλεξ τζάμι 3+3 (6 χιλιοστά συνολικά), από ένα ενιαίο μονό τζάμι 6 χιλιοστά έχει μικρότερη αντοχή στην κρούση. Ο λόγος που καθιστά τα Triplex τζάμια ελκυστικά, είναι η ιδιότητα τους να μην καταρρέουν ανεξέλεγκτα και να παραμένουν στην θέση τους μετά το σπάσιμο τους, κάνοντας την πρόσβαση (διάρρηξη) ποιο χρονοβόρα και θορυβώδη.

  Ηχομονωτικά Τρίπλεξ – Triplex τζάμια

Ηχομονωτικά Τρίπλεξ – Triplex τζάμια

Η διαφορά των Triplex τζαμιών από τα Ηχομονωτικά Τρίπλεξ – Triplex τζάμια, έγκειται στην χρήση πολλαπλών ηχοακουστικών – ηχοαπορροφητικών μεμβρανών . Στα ηχομονωτικά τζάμια χρησιμοποιούνται 2 η περισσότερες μεμβράνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τον ήχο , ιδιαίτερα σε συχνότητες (μεσαίες – υψηλές) , πράγμα που δεν  κάνουν τα υπόλοιπα τζάμια . Επιπροσθέτως οι μεμβράνες προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία  η οποία είναι η αιτία για καταστροφή των χρωμάτων σε όλα τα αντικείμενα ( έπιπλα, ρούχα , πατώματα) αλλά και αιτία για ηλιακά εγκαύματα (μαύρισμα) στο ανθρώπινο δέρμα.  Δείτε περισσότερα στα ηχομονωτικά τζάμια.

Θωρακισμένα Τρίπλεξ – Triplex τζάμια

Θωρακισμένα Τρίπλεξ – Triplex τζάμια

Τα Θωρακισμένα Τρίπλεξ – Triplex τζάμια είναι Triplex τζάμια που προέρχονται από την συνένωση 3 η περισσότερων τζαμιών. Όπως σε όλα τα τρίπλεξ τζάμια, τα τζάμια που ενώνονται μπορούν να έχουν διάφορα πάχη ( 3+3+3 ή 4+4+4 ή 8+8+8 κλπ.). Τα θωρακισμένα Τρίπλεξ – Triplex τζάμια προτιμώνται σε περιπτώσεις που υπάρχει αυξημένη απαίτηση ασφάλειας. Η ένωση πολλαπλών τζαμιών με πολλές μεμβράνες ασφαλείας καθιστούν μερικά από αυτά τα  τζάμια αλεξίσφαιρα και αδιαπέραστα ακόμη και από όπλα (  καλάσνικοφ κλπ.) .ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΤΖΑΜΙΑ Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών

Τα κουφώματα που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση θωρακισμένων triplex τζαμιών, έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ( ειδικούς μηχανισμούς, μεντεσέδες κλπ.) , διότι το βάρος τους είναι πολύ μεγάλο.  Τα είδη των θωρακισμένων τζαμιών καθώς και οι τιμές τους, ποικίλουν ανάλογα με το επίπεδο ασφαλείας που επιθυμεί ο πελάτης ( είδος όπλων κλπ.) . Δείτε τα επίπεδα ασφαλείας κουφωμάτων ή εναλλακτικά δείτε κουφώματα αλουμινίου – μεγάλα κουφώματα για αλεξίσφαιρα τζάμια.

Securit – Σέκουριτ τζάμια – Tempered

Securit – Σέκουριτ τζάμια – Tempered Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών

Τα Securit – Σέκουριτ τζάμια – Tempered είναι μονά τζάμια , τα οποία έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία ( έχουν ψηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ) με συνέπεια να αυξάνονται οι μηχανικές ιδιότητες σε θέματα κρούσης. Είναι πέντε ( 5 ) φορές πιο σκληρά – δυνατά από ένα απλό τζάμι ίδιου πάχους – διατομής. Τα Securit τζάμια, σε περίπτωση θραύσης (σπάσιμο), γίνονται πολύ μικρά κομμάτια σε μέγεθός κόκκου ρυζιού, με συνέπεια να είναι παντελώς ακίνδυνα. Αυτές οι ιδιότητες τους τα έχουν κάνει πολύ διαδεδομένα για κουφώματα σε βιτρίνες καταστημάτων.

Πυράντοχα τζάμια

Τα πυράντοχα τζάμια είναι συνήθως Triplex τζάμια σε μορφή ‘’sandwich’’ , με ειδικές μεμβράνες, οι οποίες διαστέλλονται – διογκώνονται σε περίπτωση φωτιάς, για προστασία έναντι των πυρκαγιών (φωτιές). Τα πυράντοχα τζάμια χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με την ώρα μπορούν να προστατεύσουν έναντι της φωτιάς (30 λεπτών, 60 λεπτών , 90 λεπτών και 120 λεπτών). Τα πυράντοχα τζάμια υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και προδιαγραφές και πάντα συνδυάζονται από κατασκευές κουφωμάτων αλουμινίου (πόρτες, παράθυρα) ειδικών προδιαγραφών πυράντοχα ( Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών) .

 

Τζάμια αμμοβολής

Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών

Τα τζάμια αμμοβολής είναι αδιαφανείς υαλοπίνακες που τοποθετούνται συνήθως σε χώρους που επιθυμούμε να εισχωρεί το φως του ήλιου, χωρίς όμως να φαινόμαστε ( μπάνια, γραφεία, νοσοκομεία) .Μπορούν να κατασκευαστούν ως διπλά , ενεργειακά ή τρίπλεξ τζάμια. Υπάρχουν δεκάδες σχέδια και χρώματα. Τα αμμοβολισμένα τζάμια κατασκευάζονται από τζάμια 5 χιλιοστά πάχος και πάνω.

ΣΧΕΔΙΑ ΑΜΜΟΒΟΛΗΣ ΤΖΑΜΙΑ

Υπάρχει η δυνατότητα ένα απλό διάφανο τζάμι, να γίνει αμμοβολή κατά ένα μέρος (μισό αμμοβολή – μισό διάφανο) ανάλογα με το σχέδιο που επιθυμεί ο πελάτης ( σχέδια αμμοβολής , αναγραφή διευθύνσεων και ονομάτων, γραμμές κλπ.). Στην αγορά υπάρχουν και μεμβράνες που μετατρέπουν τα απλά διάφανα τζάμια, σε αμμοβολίσμένα – αδιαφανή, αλλά η χρήση τους είναι περιορισμένη, λόγω του ότι είναι εύκολο να χαραχτούν και να καταστραφούν οι μεμβράνες.

Δέλτα ματ τζάμια

δελτα ματ τζαμι

Τα δέλτα ματ τζάμια είναι και αυτά αδιαφανή τζάμια, πάχους 5 χιλιοστών και πάνω και μπορούν να κατασκευαστούν ως διπλά , ενεργειακά ή τρίπλεξ τζάμια. Το σχέδιο δέλτα ματ, δίνει την αίσθηση των νερών που χύνεται πάνω στον υαλοπίνακα. Λόγω της αδιαφάνειας τους, προτιμώνται στην τοποθέτηση παραθύρων μπάνιων.

 

 

Κενό -διάκενο τζαμιών

Κενό -διάκενο τζαμιών

Το κενό – διάκενο τζαμιών είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όλων των διπλών και τριπλών τζαμιών (απλών ή ενεργειακών), διότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη απόδοση των τζαμιών, σε σχέση με την θερμομόνωση και την ηχομόνωση ,αλλά και  την διάρκεια ζωής ενός υαλοπίνακα ( υδρατμοί ανάμεσα στα τζάμια – υγρασίες -στίγματα κλπ.). Τέσσερις είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των τζαμιών σε σχέση με το κενό – διάκενο, το πάχος του κενού (διατομής αποστάτη), το υλικό που χρησιμοποιείται για τον αποστάτη – πηχάκι (αλουμινίου , πολυαμιδίου), το είδος του αερίου που γεμίζει το κενό – διάκενο καθώς και το είδος – τρόπος της κόλλησης που γίνε

ται  για να συνδεθούν τα τζάμια ( απλή , ψυχρή , θερμή κλπ.).

Πάχος κενού – διάκενου τζαμιού  

Το πάχος κενού – διάκενου μεταξύ 2 ή περισσότερων τζαμιών , δηλαδή η απόσταση που θα έχουν τα τζάμια μεταξύ τους, παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην θερμομόνωση και στην ηχομόνωση των υαλοπινάκων. Το ιδανικό διάκενο για την θερμομόνωση ενός τζαμιού (απλά ή ενεργειακά) είναι τα 16 χιλιοστά, τα οποία πιάνει την μέγιστή απόδοση τού. Όσο το διάκενο μειώνεται ή αυξάνεται από τα 16 χιλιοστά, τόσο μειώνεται και η απόδοση του. Για την ηχομόνωση, το ιδανικό διάκενο θεωρούνται τα 20 χιλιοστά.

 

Αποστάτες – πηχάκια τζαμιών

Αποστάτες – πηχάκια τζαμιών

Οι Αποστάτες – πηχάκια τζαμιών είναι το υλικό – σύνδεσμός που χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί απόσταση μεταξύ δύο η περισσοτέρων τζαμιών (απλών ή ενεργειακών). Υπάρχουν αρκετά υλικά που χρησιμοποιούνται για αποστάτες – πηχάκια τζαμιών, με πιο διαδεδομένα τα πηχάκια αλουμινίου και τα θερμομονωτικά πηχάκια – αποστάτες πολυαμιδίου. Οι αποστάτες -πηχάκια πολυαμιδίου προσφέρουν μεγαλύτερη θερμομόνωση, διότι επηρεάζουν το δείκτη Ψg ( συντελεστής γραμμικής θερμοπερατότητας) του υαλοπίνακα. Τέλος οι αποστάτες θα πρέπει να γεμίζονται με πυριτικά άλατα, ώστε να απορροφούν τις υγρασίες που δημιουργούνται ανάμεσα στα 2πλα ή 3πλα τζάμια. Για περισσότερες λεπτομέρειες και συντελεστές δείτε τα είδη από θερμομονωτικούς αποστάτες στο άρθρο μας ενεργειακά τζάμια.

Από αυτούς τους αποστάτες – πηχάκια μεταφέρεται το 22% της συνολικής ενέργειας από μέσα προς τα έξω και αντίστροφα.Για να κατανοήσουμε την σημασία των αποστατών (πηχάκια) των ενεργειακών υαλοπινάκων ας δούμε τι συντελεστή θερμομόνωσης (συντελεστή θερμοπερατότητας) έχουμε σε δύο ίδια κουφώματα, με αποστάτες – πηχάκια από αλουμίνιο και με αποστάτες – πηχάκια από πολυαμίδιο, στους διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες.

ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΠΟΛΥΑΜΙΔΙΟΥ

Στο 1ο συρόμενο κούφωμα έχουμε πηχάκια – αποστάτες διπλών ενεργειακών υαλοπινάκων από αλουμίνιο. Ο συνολικός συντελεστής θερμοπερατότητας του 1ου κουφώματος είναι Uw = 1.72 w/m2K. Στο 2ο συρόμενο κούφωμα έχουμε πηχάκια – αποστάτες διπλών ενεργειακών υαλοπινάκων από πολυαμίδιο. Ο συνολικός συντελεστής θερμοπερατότητας του 2ου κουφώματος είναι Uw = 1.44 w/m2K. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στα συγκεκριμένα κουφώματα με τους αποστάτες από πολυαμίδιο έχουμε περίπου 25% καλύτερη θερμομόνωση. Δείτε περισσότερα για το Ψg – αποστάτες πολυαμιδίου.

Είδος αερίου ανάμεσα στα τζάμια

ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΤΖΑΜΙΑ

Το Είδος του αερίου που χρησιμοποιείται για να γεμίσουμε το κενό – διάκενο ανάμεσα στα διπλά ή τριπλά τζάμια, παίζει και αυτό σημαντικό ρολό, σε σχέση με την θερμομόνωση και την ηχομόνωση του τζαμιού. Τα πιο διαδεδομένα αέρια που γεμίζουν οι 2πλοι ή 3 πλοι υαλοπίνακες είναι ο ξηρός αέρας , το αέριο Argon – αργόν, το αέριο Xenon – ξένον και το αέριο Krypton – κρύπτον. Τα δύο τελευταία έχουν την καλύτερη απόδοση, λόγω σύστασής και ειδικού βάρους , αλλά σπάνια προτιμώνται λόγω κόστους . Το αέριο Argon προσφέρει καλύτερη θερμομόνωση από τον ξηρό αέρα ( περίπου 0,3 w/m2K ) και προτιμάται συχνά, λόγω χαμηλού κόστους. Πολλοί μύθοι κυκλοφορούν γύρω από τα αέρια που γεμίζουν οι υαλοπίνακες ( εξάτμισα , θολώματα). Για περισσότερα διαβάστε το άρθρο μας ενεργειακοί υαλοπίνακες.

Είδος – τρόπος κόλλησης τζαμιών  

Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών 

Το Είδος και ο τρόπος της κόλλησης τζαμιών , σε περιπτώσεις 2πλων ή 3πλών τζαμιών με διάκενο , δεν επηρεάζει τόσο την θερμομόνωση ή την ηχομόνωση που προσφέρει το τζάμι αλλά κυρίως την αντοχή του, σε σχέση με τον χρόνο (δείτε υγρασίες – υδρατμοί ανάμεσα στα τζάμια) και την ποιότητα κατασκευής τους (αποκολλήσεις 2πλων τζαμιών). Τα 2πλά η 3πλά τζάμια έχουν κάποιο κενό μεταξύ τους, το οποίο το δημιουργεί ο αποστάτης – πηχάκι (αλουμινίου ή πολυαμίδιο).  Για να γίνουν τα τζάμια ένα σώμα ( 2 ή 3 τζάμια μαζί με τους αποστάτες), κολλιούνται περιμετρικά με κάποιες κόλλες σφράγισης. Υπάρχουν διάφορες κόλλες που σφραγίζουν και κολλούν τα τζάμια, αλλά οι ποιοτικότερες κόλλες είναι οι κόλλες διπλής σφράγισης.

Είδος – τρόπος κόλλησης τζαμιών

Οι κόλλες διπλής σφράγισης ή δύο συστατικών είναι οι ασφαλέστερες, διότι συμπεριφέρονται ιδανικά σε όλες τις θερμοκρασίες ( κρύο – ζέστη ).  Οι κόλλες και ο τρόπος σφράγισης, επηρεάζουν σημαντικά  την τιμή ενός τζαμιού.

Εγγύηση τζαμιών

Εγγύηση τζαμιών

Κάθε κατασκευαστής τζαμιών – υαλοπινάκων ή κατασκευαστής κουφωμάτων είναι υποχρεωμένος βάση νόμου, να παραδίδει πιστοποιητικά αποδόσεων για τα τζάμια που πουλάει και να παραδίδει εγγύηση για τα προϊόντα του (όλα τα Είδη και κατηγορίες υαλοπινάκων – τζαμιών) . Ζητάτε τα δύο παραπάνω έγγραφα πριν την αποπληρωμή των προϊόντων.

 

 

Η επιλογή των τζαμιών – υαλοπινάκων είναι μια κομβική απόφαση για την απόδοση των κουφωμάτων (πόρτες παράθυρα), ιδιαίτερα με τα χιλιάδες τζἀμια που κατακλύζουν την αγορά . Δείτε όλα τι να προσέξετε καθώς και τιμές , είδη , τύπους ενεργειακών υαλοπινάκων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε κάποιον ιστότοπο, μπορεί να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookie. Ελέγξτε τις προσωπικές σας υπηρεσίες cookie εδώ.

Αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπος και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί στα συστήματά μας.

Για τη χρήση αυτού του ιστότοπου χρησιμοποιούμε τα παρακάτω cookies που απαιτούνται από τεχνική άποψη
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες