Scroll to Top
open menu close menu

Εξοικονομώ Αυτονομώ: Τι πρέπει να προσέξετε;

εξοικονομώ αυτονομώ

Πολλά έχουν γραφτεί για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” (Εξοικονομώ-Αυτονομώ). Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα που μας τίθενται καθημερινά από ενδιαφερόμενους και που γνωρίζουν μόνο όσοι εμπλέκονται χρόνια με αυτό. Τέτοιες ερωτήσεις είναι για παράδειγμα, ποια είναι τα μικρά μυστικά για να επιδοτηθώ – επιλεγώ, σε ποιες περιπτώσεις πραγματικά συμφέρει, πόσα λεφτά δίνει πραγματικά το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”, πώς πληρώνει αλλά και τι ακριβώς επιδοτεί (σίτες, ρολά, χρώματα κλπ.), αν διαφοροποιούν τις τιμές οι κατασκευαστές αλουμινίου σε σχέση με έργα εκτός προγράμματος και αν ζητάνε παραπάνω λεφτά, ποια κουφώματα ‘’πέφτουν’’ κάτω από 2watt (ανώτερη επιδότηση), πώς μπορείτε να πάρετε παράταση, αλλά και τι πρέπει να δηλώσετε στα τετραγωνικά μέτρα των κουφωμάτων. Τέλος, θα σας κάνουμε προτάσεις, για να αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη, για να μην πληρώσετε περισσότερα χρήματα.

Ας δούμε, όμως, πρώτα τις βασικότερες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα.

Ποιοι έχουν το δικαίωμα επιλογής στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2022;

κουφώματα με το εξοικονομώ αυτονομώ (3)

Από το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2022 (Εξοικονομώ – Αυτονομώ) μπορούν να επωφεληθούν ιδιώτες, των οποίων οι κατοικίες είναι ενεργειακής κλάσης Γ και κάτω και βρίσκονται σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδας. Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια.

Ποια ακριβώς είναι η επιδότηση;

Η επιδότηση περιλαμβάνει την παροχή άτοκου δανείου για τις απαραίτητες παρεμβάσεις καθώς και επιχορήγηση στον τελικό προϋπολογισμό. Η επιχορήγηση αυτή, ανάλογα με το ύψος του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος, κυμαίνεται από 35-65%, ενώ υπάρχουν και προσαυξήσεις στις επιδοτήσεις: 10% για τις λιγνιτικές περιοχές, 10% λόγω Covid-19 και 10% για αναβαθμίσεις από κλάσεις Η και Ζ σε Β. Στις δαπάνες που επιχορηγούνται περιλαμβάνονται και οι μελέτες και εγκρίσεις.

Υπολογίστε μόνοι σας την επιδότηση που θα λάβετε απο το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα;

Για να μπορέσετε να επωφεληθείτε από το Πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις για το κτίριο:

  • Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως αποδεικνύεται από τη φορολογική δήλωση (Έντυπο Ε1).
  • Να υφίσταται νόμιμα (να φέρει οικοδομική άδεια).
  • Να είναι αποπερατωμένο και ηλεκτροδοτημένο.
  • Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
  • Να έχει καταταγεί με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Πώς θα ξέρω αν το σπίτι μου ανήκει στην κατηγορία Γ ή χαμηλότερη;

Εφόσον το κτίριο είναι παλαιό, δηλαδή έχει κτιστεί πριν το 2000, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολύ ενεργοβόρο και θα βρίσκεται στην κατηγορία Γ ή και χαμηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατηγορία προκύπτει μετά από ενεργειακή επιθεώρηση και καταγράφεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) που εκδίδεται από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή.

Ποιες δαπάνες επιδοτούνται στο Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2020

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Αντικατάσταση Ενεργειακών τζαμιών (δείτε τι κερδίζετε με τους ενεργειακούς υαλοπίνακες)
  • Συστήματα σκίασης (παντζούριαρολά, τέντες κλπ.)
  • Θερμομόνωση στο εξωτερικό κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένης και της ταράτσας, πιλοτής
  • Αναβάθμιση θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού (φυσικό αέριο, ηλιακός θερμοσίφωνας κλπ)
  • Αναβάθμιση ανελκυστήρα
  • Αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, όπως τα φωτοβολταϊκά, οι μπαταρίες και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα
  • Έξυπνα συστήματα διαχείρισης φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης (Smart Home).

Τι πρέπει να προσέξετε πριν την αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον;

  • Ξεκινήστε νωρίς την διαδικασία.
  • Δείτε αν πραγματικά σας συμφέρει η ένταξη στο πρόγραμμα.
  • Βρείτε αξιόπιστο ενεργειακό επιθεωρητή.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε πριν την αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι να ξεκινήσετε νωρίς τη διαδικασία. Αφού ξεκινήσετε νωρίς, θα έχετε όλο τον χρόνο να διαπιστώσετε αν πραγματικά σας συμφέρει, να συλλέξετε τα απαραίτητα έγγραφα και κυρίως να βρείτε τον κατάλληλο ενεργειακό επιθεωρητή και να μπείτε ψηλά στην λίστα προτεραιότητας των δικαιούχων.

Το δεύτερο βήμα και ένα από τα πιο κρίσιμα για την τελική ένταξη είναι να βρείτε αξιόπιστο ενεργειακό επιθεωρητή που θα σας διαβεβαιώσει ότι μπορεί να αναλάβει τον φάκελο σας και γνωρίζει τις διαδικασίες του προγράμματος. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν θα αναλάβει μόνο την κατάθεση των εγγράφων για ένταξη στο πρόγραμμα αλλά θα είναι κοντά σας σε ολόκληρη την διαδικασία έως την ολοκλήρωση των εργασιών και αυτό γιατί είναι σίγουρο ότι θα χρειαστείτε αρκετές φορές την γνώμη και τις υπηρεσίες του.

Σε αυτή την φάση δε χρειάζονται προσφορές κουφωμάτων, αφού στο καινούργιο πρόγραμμα (αυτονομώ εξοικονομώ 2020 – 2022) δεν καταθέτουμε προσφορές προμηθευτών (πχ. κουφωμάτων), όπως στα προηγούμενα προγράμματα (εξοικονομώ κατ’ οίκον 2011 – 2015), σε κανένα στάδιο. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα κουφώματα να δηλωθούν λίγα εκατοστά μεγαλύτερα από αυτά που μετράμε (αν δεν μπορούμε να έχουμε από επαγγελματία κατασκευαστικά μέτρα κουφωμάτων) και όλα  τα κουφώματα να δηλωθούν κάτω από 2 w/m2K (θερμοπερατότητα κουφώματος), πράγμα που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Τέλος, μεγάλη προσοχή χρειάζεται στη δήλωση τετραγωνικών μέτρων εξωφύλλων (δείτε παρακάτω πώς θα αποφύγετε το συνηθέστερο λάθος).

Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει η ένταξη στο πρόγραμμα;

κουφώματα με το εξοικονομώ αυτονομώ 2021

Το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ – αυτονομώ  έχει γίνει δυσκολότερο σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα (2011, 2015), αφού απαιτεί το ακίνητο να αναβαθμιστεί τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες και να ανήκει στην  κατηγορία Γ και χαμηλότερη. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον 3 ενεργειακές παρεμβάσεις (πχ. κουφώματα, ηλιακός, θερμοπρόσοψη κλπ.). Οπότε, εκτός από αλλαγή κουφωμάτων, χρειάζονται απαραίτητα και άλλες παρεμβάσεις, για να επιτευχθεί ο στόχος.

Αν κάποιος επιθυμεί να κάνει μια ριζική αναβάθμιση της κατοικίας του, τότε το πρόγραμμα είναι η λύση, αφού και η επιδότηση έχει αυξηθεί και ο τρόπος έχει απλοποιηθεί. Οι σωστά στοχευμένες ενεργειακές παρεμβάσεις μπορούν να επιτύχουν τον στόχο των τριών ενεργειακών κατηγοριών, αλλά προϋπόθεση είναι να ξεκινήσετε την αναζήτηση νωρίς και με τον κατάλληλο ενεργειακό επιθεωρητή.

Τι να προσέξουμε για τα κουφώματα;

κουφώματα με το εξοικονομώ αυτονομώ (2)

Όπως προαναφέραμε και για το κομμάτι που αφορά στα κουφώματα με το εξοικονομώ αυτονομώ  (πόρτες – παράθυρα – μπαλκονόπορτες), αυτά θα πρέπει να δηλωθούν λίγο μεγαλύτερα σε διαστάσεις (2-3cm)  και όλα με συντελεστή θερμοπερατότητας (Uw) κάτω από 2 w/m2K (ανώτερες δαπάνες). Αυτό πρέπει να συμβαίνει σε περίπτωση που μετράμε τα παράθυρα μόνοι μας και που δεν έχουμε τα πραγματικά – κατασκευαστικά μέτρα κουφωμάτων από κάποιον επαγγελματία.

Αυτό πρέπει να γίνεται για έναν βασικό λόγο. Αφού η αίτησή μας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» έχει εγκριθεί, δεν θα έχουμε την δυνατότητα να ζητήσουμε περισσότερα χρήματα. Αν π.χ. μας εγκρίνουν 5000€ για κουφώματα και εξώφυλλα και τελικά τα πραγματικά μέτρα των κουφωμάτων είναι μεγαλύτερα, πράγμα που σημαίνει ότι δικαιούμασταν περισσότερα χρήματα, δεν θα μπορούμε να ζητήσουμε μεγαλύτερο πόσο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η θερμοπερατότητα ενός κουφώματος εξαρτάται από την ακριβή διάσταση – μέτρα κατασκευής, το είδος του υαλοπίνακα, το προφίλ που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και το είδος του εξωφύλλου. Μπορεί ακόμα και για λίγα εκατοστά το Uw ενός κουφώματος να αλλάζει, από 1,99 w/m2K σε 2,01 w/m2K , πράγμα που επιδοτείται με διαφορετικά πόσα από το πρόγραμμα (παρακάτω θα δούμε πώς μπορούν τα κουφώματα να έχουν Uw κάτω από 2w).

Επίσης, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα μέτρα για μία προσφορά κουφωμάτων αλουμινίου και τα κατασκευαστικά μετρά κουφωμάτων. Τα κατασκευαστικά μέτρα είναι τα τελικά μέτρα, στα οποία κατασκευάζονται τα κουφώματα και τα οποία λαμβάνονται μόνο από επαγγελματίες κατασκευαστές κουφωμάτων. Τα κατασκευαστικά μέτρα απαιτούν τον διπλάσιο χρόνο (λόγω της ακρίβειας), για  να μετρηθούν.

Λίγο πριν την έναρξη κάθε προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», οι κατασκευαστές κουφωμάτων και οι ενεργειακοί επιθεωρητές επισκέπτονται και συντάσσουν δεκάδες προσφορές και μελέτες. Το να μετρήσει κανείς κατασκευαστικά μέτρα κουφωμάτων, για να μπορέσει να δώσει ακριβή U σε όλα τα έργα, είναι πρακτικά αδύνατο, γιατί απαιτεί πάρα πολύ χρόνο. Επιπροσθέτως, πολλές φορές οι ωφελούμενοι και μετά την απόφαση υπαγωγής, επιλέγουν διαφορετικά είδη, σειρές και τύπους κουφωμάτων, με συνέπεια την αλλαγή των θερμομονωτικών τους ιδιοτήτων.

Για τους παραπάνω λόγους, κάλο είναι να επιδιώκουμε να πάρουμε τις ανώτερες δαπάνες. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε στις διαστάσεις των κουφωμάτων, γιατί με αυτό τον τρόπο στερούμε από κάποιον άλλον την ένταξη στο πρόγραμμά. Απλώς, επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να έχουμε κατασκευαστικά μετρά κουφωμάτων και άρα ακριβείς διαστάσεις και ακριβή Uw (θερμοπερατότητες), καλό είναι να δηλώνουμε τα κουφώματα λίγα εκατοστά μεγαλύτερα (2-3 cm) και αυτό γιατί, όπως προαναφέραμε, έχει παρατηρηθεί να δηλώνονται μικρότερες διαστάσεις κουφωμάτων από τις πραγματικές – κατασκευαστικές διαστάσεις. Παρακάτω, διαβάστε πώς θα μετρήσουμε τα εξώφυλλα και θα αποφύγουμε το πιο διαδεδομένο λάθος.

Τι χρήματα δίνει το «εξοικονομώ» για κουφώματα και εξώφυλλα;

Τι χρήματα δίνει το εξοικονομώ κατ' οίκον για κουφώματα και εξώφυλλα

Τα κουφώματα για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ κοστολογούνται ως εξής:

  • Ανάλογα με το υλικό του κουφώματος (κουφώματα αλουμινίου, κουφώματα Pvc, κουφώματα ξύλινα κλπ.)
  • Ανάλογα με το είδος (Παράθυρα, Εξωστόθυρες = πόρτες και μπαλκονόπορτες, Εξώφυλλα = ρολά ή παντζούρια)
  • Ανάλογα με την απόδοσή τους σε θερμομόνωση ( Θερμοπερατότητα = U, κάτω από 2 w/m2K ή πάνω από 2 w/m2K )

Όλα τα παραπάνω κοστολογούνται από το πρόγραμμα και πληρώνονται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα παράθυρο αλουμινίου διαστάσεων 100cm X 120cm = 1,2 m2 . Αν το συγκεκριμένο παράθυρο έχει U πάνω από 2 w/m2K το «Εξοικονομώ Αυτονομώ» πληρώνει για αυτό 1,2m2 Χ 370€ = 444€, ενώ αν έχει U κάτω από 2 w/m2K, πληρώνει 1,2 m2 Χ 440€ = 528€. 

*Δείτε την εφαρμογή και υπολογίστε μόνοι σας τα χρήματα της επιδότησης για το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστούν 2 πράγματα:

  • Όλες οι τιμές που πληρώνει το πρόγραμμα περιλαμβάνουν ΦΠΑ (με ΦΠΑ).
  • Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός U – Θερμοπερατότητα κουφώματος, τόσο καλύτερο – αποδοτικότερο (θερμομονωτικό), είναι ένα κούφωμα (για αυτό το πρόγραμμα δίνει περισσότερα χρήματα).

Ποια είδη κουφωμάτων ευνοεί το «εξοικονομώ» και για ποιο λόγο υπάρχουν διαφορετικές τιμές;

εξοικονόμηση κατ' οίκον

Ο τρόπος υπολογισμού των χρήματων για τα κουφώματα στο πρόγραμμα είναι ανά τετραγωνικό μέτρο (m2). Είναι, όμως, αυτός ο τρόπος υπολογισμού σωστός; Ποια είδη κουφωμάτων ευνοεί και ποια αδικεί;

Όπως είδαμε στο παραπάνω παράδειγμα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021», πληρώνει για ένα παράθυρο 100 Χ 120, 444€ (πάνω από 2W) και 528€ (κάτω από 2w).

Αυτά τα χρήματα τα παρέχει είτε το παράθυρο είναι μονόφυλλο, είτε δίφυλλο, είτε τρίφυλλο , είτε ανοιγόμενο, είτε επάλληλο, είτε χωνευτό κλπ. πράγμα που ευνοεί κάποια είδη κουφωμάτων και αδικεί κάποια άλλα, γιατί τα παραπάνω κουφώματα δεν έχουν τα ίδια κόστη (υλικά, εργατοώρες , λειτουργικά κλπ.).

Η μεγαλύτερη αδικία προκύπτει στα εξώφυλλα (παντζούρια – ρολά) . Το πρόγραμμα πληρώνει για όλα τα εξώφυλλά 190€/ m2 (με το ΦΠΑ!), ανεξάρτητα από το αν τα εξώφυλλα είναι ρολά χειροκίνητα, ρολά ηλεκτρικά, παντζούρια (μονόφυλλα, δίφυλλα, τετράφυλλα, βαρέως τύπου κλπ).

Στην αγορά των κουφωμάτων ένα τετράφυλλο παντζούρι έχει σχεδόν τριπλάσιο κόστος από ένα ρολό χειροκίνητο. Αυτό δημιουργεί τεράστια αδικία για κάποια ακίνητα και αυτή είναι η αιτία που σε κάποια ακίνητα τα χρήματα που δίνει το «αυτονομώ» είναι ίδια με αυτά που ζητάνε οι κατασκευαστές κουφωμάτων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι κατασκευαστές κουφωμάτων ζητάνε περισσότερα χρήματα από αυτά που δίνει το πρόγραμμα.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο υπολογισμός των τιμών των κουφωμάτων αλουμινίου, με τετραγωνικό μέτρο είναι λανθασμένος. Μία μπαλκονόπορτα – κούφωμα 100Χ200 που είναι 2 m2 και μία μπαλκονόπορτα – κούφωμα 180 Χ 220 που είναι σχεδόν 4 m2 (το διπλάσιο),  δεν έχει ούτε τα διπλά υλικά, ούτε τα διπλά λειτουργικά έξοδα, ούτε το διπλό χρόνο κατασκευής και τοποθέτησης (ακόμα και αν είναι ίδιου τύπου κουφώματα (π.χ. δίφυλλα ανοιγόμενα ανακλινόμενα), για αυτό και ο τρόπος αυτός υπολογισμού τιμών, με τετραγωνικό μέτρο, έχει εγκαταλειφθεί από όλους σχεδόν τους επαγγελματίες του κλάδου των κατασκευών κουφωμάτων αλουμινίου.

Ποια ακίνητα και είδη κουφωμάτων ευνοεί το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ΄οίκον και πότε ο ωφελούμενος καλείται να πληρώσει περισσότερα χρήματα;   

Βάσει της ως τώρα εμπειρίας μας που ξεκίνησε με το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ΄οίκον 2011 και συνεχίζεται με το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ – αυτονομώ 2021», και έχοντας γνώση των τιμών των κουφωμάτων στην πραγματική αγορά, υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι κουφωμάτων που ευνοούνται με τον τρόπο κοστολόγησης του προγράμματος και κατ’ επέκταση υπάρχουν ακίνητα, στα οποία τα χρήματα επαρκούν, και ακίνητα που οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να πληρώσουν επιπρόσθετα χρήματα.

Ποια ακίνητα ευνοούνται:

  • Tα ακίνητα με μεγάλα ανοίγματα
  • Τα ακίνητα με πολλές μπαλκονόπορτες
  • Τα ακίνητα με εξώφυλλα ρολά χειροκίνητα
  • Τα ακίνητα με χρώματα κουφωμάτων που ανήκουν στα Δωρεάν χρώματα κουφωμάτων

Ποια ακίνητα και αδικούνται:

  • Όλα τα ακίνητα με παντζούρια ανοιγόμενα
  • Τα ακίνητα με πολλά μικρά ανοίγματα
  • Τα ακίνητα με πολλά παράθυρα (όχι μπαλκονόπορτες)
  • Τα ακίνητα με έγχρωμα κουφώματα

Πώς μπορεί να «πέσει» ένα κούφωμα κάτω από 2w/m2K και πώς μπορώ να πάρω τις ανώτερες δαπάνες;

εξοικονομώ αυτονομώ

Όπως είδαμε στον πίνακα με τις τιμές που δίνει το «αυτονομώ» για τα κουφώματα, το πρόγραμμα επιδοτεί με περισσότερα χρήματα τα κουφώματα που επιτυγχάνουν θερμομόνωση – θερμοπερατότητα (U) κάτω από 2 w/m2K . Πότε, όμως, ένα κούφωμα αλουμινίου μπορεί να επιτύχει αυτήν την απόδοση και τι μπορούμε να κάνουμε, για να πετύχουμε απόδοση στα κουφώματα κάτω από 2 w/m2K ;

Όπως προαναφέραμε, η θερμοπερατότητα ενός κουφώματος εξαρτάται από την ακριβή διάσταση, το είδος του υαλοπίνακα, το προφίλ αλουμινίου που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και το είδος του εξωφύλλου. Μπορεί ακόμα και για λίγα εκατοστά, το U ενός κουφώματος να αλλάζει, από 1,99 w/m2K σε 2,01 w/m2K , πράγμα που επιδοτείται με διαφορετικά πόσα από το πρόγραμμα.

Πλέον στις περισσότερες ενεργειακές μπαλκονόπορτες – εξωστόθυρες αλουμινίου, ακόμα και στα συρόμενα χωνευτά ή επάλληλα, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 2w (δείτε ενεργειακά συρόμενα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα κάτω από 2 w/m2K).

Σε περίπτωση που η μπαλκονόπορτα αλουμινίου έχει U πάνω από 2w (πχ. 2.1w ), ο συντελεστής μπορεί να βελτιωθεί – μειωθεί με τους εξής τρόπους:

  • Αλλάζοντας τη σειρά του κουφώματος αλουμινίου και τοποθετώντας μία με καλύτερα ενεργειακά χαρακτηριστικά
  • Για κάποιες σειρές ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου (Eos 60, ESs 34) μπορούμε να αλλάξουμε τα προφίλ αλουμινίου, με προφίλ αλουμινίου της ίδιας σειράς και τη χρήση ειδικών θερμομονωτικών στοιχείων (Advanced)
  • Αλλάζοντας το είδος των ενεργειακών υαλοπινάκων (βλέπε ενεργειακοί υαλοπίνακες)
  • Τοποθετώντας τριπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες
  • Αλλάζοντας το διάκενο του υαλοπίνακα (ιδανικό 16mm)
  • Τοποθετώντας στους ενεργειακούς υαλοπίνακες πηχάκια με μικρότερο Ψg (βλέπε τι είναι το Ψg)

Σε αυτή την φάση θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι εφικτό σε κάποια παράθυρα αλουμινίου να επιτύχουμε U κάτω από 2 w/m2K. Οι παραπάνω λύσεις αφορούν σε κουφώματα αλουμινίου που είναι κοντά σε αυτά τα ενεργειακά αποτελέσματα.

Πώς δηλώνουμε τα εξώφυλλα – ρολά σε m2 και πώς θα αποφύγουμε το συνηθέστερο λάθος;

eksoikonomo_aytonomo_εξοικονομώ_αυτονομώ

Ένα σύνηθες λάθος που γίνεται κατά την δήλωση των m2 των ρολών (ρολλών) – εξωφύλλων είναι οι διαστάσεις τους. Ας δούμε ένα παράδειγμα, για να κατανοήσουμε πώς πρέπει να δηλωθεί.

Έχουμε μια δίφυλλη μπαλκονόπορτα (εξωστόθυρα) διαστάσεων 140cmΧ220 cm. Εάν προσθέσουμε εξώφυλλο – ρολό, το ύψος θα προσαυξηθεί κατά 18 Cm και θα είναι 140 cmΧ238 cm. Τα τετραγωνικά μέτρα που θα πρέπει να δηλωθούν για το συγκεκριμένο κούφωμα είναι:

  • Μπαλκονόπορτα – Εξωστόθυρα 140 cm X 220 C = 3,08 m2
  • Ρολό – Εξώφυλλο 140 cm Χ 238 cm = 3,332 m2

εξοικονόμηση κατ' οίκον 2021

Ο Συντελεστής θερμοπερατότητας που θα δηλωθεί στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι με το θερμοδιακοπτόμενο κουτί. Επίσης, καλό είναι να δοθούν και το Uw,rb (Συντελεστής θερμοπερατότητας με ρολό – εξώφυλλό σε κλειστή θέση), καθώς και το Uw, διορθ. (Διορθωμένος συντελεστής θερμοπερατότητας).

To πρόγραμμα απαιτεί εξώφυλλα – ρολά θερμοδιακοπτόμενα και όχι απλά κουτιά.

Χρήσιμες ερωτο-απαντήσεις για το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Μπαίνουν οι σήτες, τα χρωματιστά κουφώματα στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ;

Μπαίνουν οι σήτες, τα χρωματιστά κουφώματα στο πρόγραμμα εξοικονομώ-αυτονομώ ;

Σε περίπτωση που οι δαπάνες του προγράμματος για τα κουφώματα επαρκούν (δείτε παραπάνω τις δαπάνες ανά m2), οι σήτες, τα τριπλά τζάμια και τα χρωματιστά κουφώματα (απομίμηση ξύλου) μπαίνουν στο πρόγραμμα.

Μπορώ μόνο με αντικατάσταση – αλλαγή κουφωμάτων να μπω στο «αυτονομώ»;

Μόνο με αλλαγή – αντικατάσταση κουφωμάτων δεν επιτυγχάνεται ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας στο νέο πρόγραμμα, οπότε δεν μπορείτε, εκτός και αν κάνετε και άλλες παρεμβάσεις.

Χρειάζεται να κατατεθούν προσφορές κουφωμάτων για το πρόγραμμα ;

Στο νέο «εξοικονομώ – αυτονομώ» δε χρειάζεται να κατατεθούν προσφορές κουφωμάτων σε κανένα στάδιο (αίτηση, πλατφόρμα, έγκριση, πληρωμή).

Πότε και πού δηλώνεται ο κατασκευαστής κουφωμάτων που έχουμε επιλέξει (προμηθευτής);

Μετά την έγκρισή μας στο πρόγραμμά «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ξεκινάμε την αναζήτηση για την εύρεση του κατάλληλου κατασκευαστή κουφωμάτων. Μόλις επιλέξουμε κατασκευαστή, μπαίνουμε στην πλατφόρμα του προγράμματος και δηλώνουμε τον κατασκευαστή. Για να αναζητήσουμε και να βρούμε τον προμηθευτή – κατασκευαστή μέσα στην πλατφόρμα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ΑΦΜ καθώς και λογαριασμό τραπέζης του προμηθευτή (IBAN).

Ποια είναι η προκαταβολή που πρέπει να πάρει ο κατασκευαστής κουφωμάτων;

Το ποσό της προκαταβολής που πρέπει να εισπράξει o κατασκευαστής κουφωμάτων εξαρτάται από το είδος της χρηματοδότησης (ίδια κεφάλαια, δάνειο κλπ). Οι περισσότεροι προμηθευτές ζητάνε μία προκαταβολή της τάξεως του 40%, αλλά το ακριβές ύψος της καλό θα είναι να σας το υπολογίσει ο ενεργειακός επιθεωρητής σε συνεργασία με τον κατασκευαστή κουφωμάτων. Το ποσό θα πρέπει να κατατεθεί με απόλυτη ακρίβεια (ακρίβεια λεπτού!), για να μην υπάρχουν μετά προβλήματα επιστροφών. Το ποσό θα πρέπει να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό απαραιτήτως από το λογαριασμό του ωφελούμενου στον λογαριασμό του προμηθευτή.

Για το θέμα των προκαταβολών, το Εξοικονομώ-Αυτονομώ αναφέρει τα εξής: Σε περίπτωση κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής με καταβολή ιδίων κεφαλαίων, οι Ωφελούμενοι μπορούν να καταβάλουν το ποσό των ιδίων κεφαλαίων στον ανάδοχο/προμηθευτή ως προκαταβολή, μόνον όμως μέσω τραπεζικού συστήματος. Ο Ωφελούμενος είναι υπεύθυνος για το ύψος της προκαταβολής που καταβάλλει στον ανάδοχο/προμηθευτή. Εάν τα καταβληθέντα Ίδια Κεφάλαια είναι μεγαλύτερα από τα απαιτούμενα που αντιστοιχούν στο επιλέξιμο κόστος παρεμβάσεων, τότε για να καταβληθεί η επιχορήγηση, απαιτείται η επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού. Διαφορετικά, προβλέπεται να μειωθεί το τελικό ποσό της επιχορήγησης. Η ευθύνη για την επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού ή η προσκόμιση της Υπεύθυνης Δήλωσης του προμηθευτή βαρύνει τον Ωφελούμενο.”

Ποια παραστατικά χρειάζεται να κατατεθούν στην πλατφόρμα του προγράμματος για την τελική αποπληρωμή των κουφωμάτων ;

Τα παραστατικά που πρέπει να σας δώσουν οι κατασκευαστές κουφωμάτων για την τελική – ολική αποπληρωμή τους είναι:

  • Τιμολόγιο όπου αναγράφονται ποσά, τετραγωνικά μέτρα και Uw κάθε κουφώματος
  • Δελτία αποστολής
  • Απόδειξη ταμειακής
  • Δήλωση επίδοσης κουφωμάτων, υαλοπινάκων, εξωφύλλων
  • Δύο (2) υπεύθυνες δηλώσεις
  • Σήμανση CE για όλα τα υλικά.

*όλα τα παραστατικά πρέπει να είναι σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον νόμιμο εκπρόσωπο. Δεν απαιτείται πλέον γνήσιο υπογραφής.

Μπορώ να κατασκευάσω και να τοποθετήσω κουφώματα και μετά να μπω στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ;

Τα τιμολόγια και τα δελτία αποστολής θα πρέπει να έχουν μεταγενέστερη ημερομηνία από την ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα και το πρώτο ενεργειακό πιστοποιητικό (Α ΠΕΑ ). Να αγοράσετε και να τοποθετήσετε κουφώματα, να τα πληρώσετε με δικά σας χρήματα και μετά ο κατασκευαστής κουφωμάτων να σας επιστρέψει τα χρήματα, όταν ενταχθείτε, απαγορεύεται. Για το εν λόγω θέμα το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αναφέρει: Μόνον οι παρεμβάσεις που ολοκληρώνονται μετά την έκδοση του ανωτέρω ΠΕΑ μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες για το Πρόγραμμα (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας). Πριν την Υπαγωγή στο Πρόγραμμα δύνανται να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις με αποκλειστική ευθύνη του Ωφελούμενου, με έκδοση επί πιστώσει παραστατικών δαπανών αναδόχων/προμηθευτών. Επισημαίνεται ότι στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να δοθεί από τον ενδιαφερόμενο ιδιαίτερη προσοχή στις Γενικές Προϋποθέσεις Επιλεξιμότητας της ενότητας 2.1.2.

Ζητάνε οι κατασκευαστές κουφωμάτων περισσότερα χρήματα από ό,τι επιδοτεί το πρόγραμμα;

Στις περιπτώσεις που τα κουφώματα αλουμινίου είναι ακριβότερα από τις προβλεπόμενες δαπάνες (ανοιγόμενα παντζούρια, έγχρωμα κουφώματα, πολλά μικρά κουφώματα, σίτες κλπ.) του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2021», οι κατασκευαστές κουφωμάτων ζητάνε περισσότερα χρήματα από ό,τι προβλέπουν οι δαπάνες του προγράμματος (δείτε παραπάνω ποια ακίνητα ευνοούνται). 

Μπορώ να εντάξω στο πρόγραμμα εσωτερικά παράθυρα και πόρτες διαμερίσματος, κουφώματα κλιμακοστασίου ή παλαιά παράθυρα και μπαλκονόπορτες;

Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν εσωτερικά κουφώματα, παλιά κουφώματα ή πόρτες διαμερίσματος (εσωτερικές). Τα κουφώματα κλιμακοστασίου μπορούν να ενταχθούν σε περίπτωση αναβάθμισης όλης της πολυκατοικίας ή αν τα κουφώματα ανήκουν στο διαμέρισμα.

Μπορώ να αλλάξω μερικά κουφώματα και όχι όλα με το πρόγραμμα;

Για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα θα πρέπει το σπίτι να αναβαθμιστεί τρεις (3) ενεργειακές κατηγορίες, πράγμα που δεν γίνεται μόνο με αλλαγή μερικών κουφωμάτων.

Έχουν οι κατασκευαστές κουφωμάτων διαφορετικές τιμές για τα κουφώματα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και διαφορετικές για τα υπόλοιπα ;

Πολλοί κατασκευαστές κουφωμάτων κοστολογούν διαφορετικά τα κουφώματα με το πρόγραμμα «εξοικονομώ – αυτονομώ» και διαφορετικά εκτός προγράμματος. Οι διαφορές στις τιμές των κουφωμάτων είναι της τάξεως με 3% – 10%. Οι αιτίες είναι οι εξής:

  • Τα έργα με το πρόγραμμα απαιτούν αρκετή γραφειοκρατική δουλειά και περισσότερο χρόνο για την εκτέλεση τους.
  • Για να γίνει η τελική αποπληρωμή των κουφωμάτων με το πρόγραμμα  χρειάζονται τουλάχιστον 4 μήνες και σε περιπτώσεις ύπαρξης θερμοπρόσοψης τουλάχιστον 6 μήνες.
  • Κάποιοι κατασκευαστές κουφωμάτων αδυνατούν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα έργα για έξι (6) και πλέον μήνες ή δεν έχουν πιστώσεις από τις εταιρείες πώλησης των πρώτων υλών.
  • Κάποιες εταιρείες πώλησης πρώτων υλών (προφίλ, εξαρτήματα, τζάμια) δεν διαθέτουν προγράμματα πιστώσεων για έργα με το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον».
  • Πολλοί ωφελούμενοι – ιδιώτες, μετά την τοποθέτηση των κουφωμάτων, καθυστερούν αδικαιολόγητα να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα για την αποπληρωμή των κατασκευαστών κουφωμάτων. Μέρος της ευθύνης, αρκετές φορές, φέρουν και οι ενεργειακοί επιθεωρητές αλλά και οι προμηθευτές, οι οποίοι δε γνωρίζουν τα έγγραφα που απαιτούνται. Σε αρκετές περιπτώσεις, αρκετοί κατασκευαστές κουφωμάτων και προμηθευτές βάζουν ρήτρες αδικαιολόγητης καθυστέρησης.

Πώς μπορώ να πάρω παράταση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»;

Εάν παρέλθουν οι ημερομηνίες τέλεσης εργασιών του προγράμματος (12 μήνες από την απόφαση υπαγωγής) ή αν κάποιοι προμηθευτές – συνεργεία καθυστερούν την παράδοση των προϊόντων, λόγω αυξημένου όγκου εργασιών την περίοδο που υπάρχει πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», μπορεί πολύ εύκολα ο ωφελούμενος να πάρει παράταση εργασιών. Μπαίνοντας στην πλατφόρμα του προγράμματος μπορεί να υποβληθεί ένα απλό αίτημα για παράταση.  Σε κάποιες περιπτώσεις, για παράταση μεγάλης διάρκειας, μπορεί να ζητηθεί έγγραφη βεβαίωση από τον προμηθευτή – κατασκευαστή για την αιτία της καθυστέρησης.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ αναφέρει για την παράταση: Μετά από έγκριση του Δικαιούχου, επιτρέπεται η Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου, για επιπλέον διάστημα τριών (3) μηνών, από το πέρας της εν λόγω προθεσμίας. Η παράταση λαμβάνεται με αίτημα του ωφελούμενου αυτόματα μέσω του πληροφοριακού συστήματος. Κατά το αίτημα δύναται να αναρτηθούν τυχόν υποστηρικτικά έγγραφα. Το αίτημα παράτασης δύναται να γίνει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υλοποίησης και η παράταση λαμβάνεται αυτόματα.

Το αίτημα και η διαδικασία παράτασης δεν σχετίζονται με τυχόν αίτημα τροποποίησης το οποίο εξετάζεται και αξιολογείται χωριστά από τον Δικαιούχο.

Παράταση πέραν των ανωτέρω προθεσμιών είναι δυνατόν να ζητηθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος και να εγκριθεί από τον Δικαιούχο μόνο σε περίπτωση ανωτέρας βίας.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατή η χορήγηση παράτασης πέραν από την 16/6/2023. 

Ποιες είναι οι αλλαγές στο εξοικονομώ – αυτονομώ σε σχέση με το προηγούμενο Εξοικονόμησης κατ’ οίκον 2 (2020)

  • Σε περίπτωση κουφωμάτων με εξώφυλλα ρολά , ο συντελεστής θερμοπερατότητας που λαμβάνετε υπόψιν , από το πρόγραμμα, είναι του κουφώματος χωρίς το κουτί του ρολού
  • Όλα τα κουτιά των ρολών ( εξώφυλλα) πρέπει να είναι θερμοδιακοπτόμενα
  • Υποχρεωτική ανακύκλωση στα κουφώματα που αποξηλώνονται.
  • Δεν εκτελεί ο ίδιος ενεργειακός επιθεωρητής και τις δύο ενεργειακές επιθεωρήσεις (Α και Β ΠΕΑ).
  • Οι παρεμβάσεις που γίνονται, θα πρέπει να τεκμηριώνονται με φωτογραφίες πριν και μετά την τοποθέτηση των κουφωμάτων.
  • Σε περιπτώσεις αντικατάστασης κουφωμάτων σε χωνευτά κουφώματα , θα πρέπει να γίνετε θερμομόνωση εξωτερικά από τον τοίχο.

Ποια έγγραφα χρειάζομαι για το πρόγραμμα αυτονομώ – εξοικονομώ 2022;

Κατεβαστέ και συμπληρώστε όλα τα έγγραφα που χρειάζεστε  (υπεύθυνες δηλώσεις, οδηγός προγράμματος, αιτήσεις κλπ) για κουφώματα με το πρόγραμμα αυτονομώ – εξοικονομώ .

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις σε όλες σας τις ερωτήσεις στο σχετικό έντυπο του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε κάποιον ιστότοπο, μπορεί να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookie. Ελέγξτε τις προσωπικές σας υπηρεσίες cookie εδώ.

Αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπος και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί στα συστήματά μας.

Για τη χρήση αυτού του ιστότοπου χρησιμοποιούμε τα παρακάτω cookies που απαιτούνται από τεχνική άποψη
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες