Scroll to Top
open menu close menu

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ – ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ , ΡΟΛΩΝ, ΠΑΤΖΟΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΗΤΩΝ

Καθαρισμός κουφωμάτων - παραθύρων, εξωφύλλων (ρολά, παντζούρια) και σητών

Ένα από τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι η υψηλή ανθεκτικότητά τους, σε βάθος χρόνου, σε σχέση με την ελάχιστη δυνατή συντήρηση. Ο  καθαρισμός κουφωμάτων παραθύρων είναι μία εύκολη διαδικασία αρκεί να τηρούνται κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες, ανάλογα με το υλικό που είναι κατασκευασμένο το παράθυρο (κουφώματα αλουμινίου, κουφώματα από Pvc, Ξύλινα κουφώματα κλπ.). Ας δούμε, λοιπόν, πώς καθαρίζονται με ασφάλεια τα κουφώματα αλουμινίου , τα παντζούρια αλουμινίου και οι περσίδες τους (πλαστικές , αλουμινίου), οι σήτες , τα τζάμια των κουφωμάτων μας και τα ρολά.

 

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε – πλένουμε τα κουφώματα μας

Ο τακτικός καθαρισμός των κουφωμάτων μας είναι σημαντικός για τη σωστή λειτουργικότητά τους. Ο καθαρισμός των κουφωμάτων και η συχνότητά του, εξαρτάται από τη γεωγραφική τοποθεσία. Το πρώτο καθάρισμα θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την τοποθέτηση (αφού στεγνώσουν τα μονωτικά υλικά πχ σιλικόνες) και έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες. Γενικά, συνίσταται να καθαρίζουμε τα κουφώματά μας, δύο φορές το χρόνο, ώστε να απομακρύνεται η σκόνη και η βρωμιά και να εκμεταλλευόμαστε στο ακέραιο το φως του ηλίου. Ο καθαρισμός των παραθύρων σας την άνοιξη μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε το σκόνη και τα χώματα από τον χειμώνα και αν το κάνετε ξανά το φθινόπωρο θα αφαιρέσετε τη σκόνη και τη βρωμιά, ώστε να αξιοποιείται πάντα στο έπακρο το φυσικό σας φως.

Δείτε ένα ενδεικτικό πίνακα για το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε τα παράθυρά μας ανάλογα με την γεωγραφική τοποθεσία του ακινήτου μας.

 

 

Τοποθεσία Εφαρμογής Χαρακτηριστικά Περιβαλλοντικών Συνθηκών Συχνότητα Καθαρισμού ανά Έτος
Θαλάσσιες περιοχές σε απόσταση έως και 1.500m από τη θάλασσα, Αστικά κέντρα µε έντονο κυκλοφοριακό, Περιοχές βιομηχανικών μονάδων Υψηλός βαθμός υγρασίας-Υψηλή περιεκτικότητα χλωριδίων και άλλων διαβρωτικών ρύπων (ίχνη μετάλλων – άνθρακα, οξείδια θείου – αζώτου) στην ατμόσφαιρα 8 έως 12 φορές
Θαλάσσιες περιοχές σε απόσταση μεγαλύτερη των 1500m από τη θάλασσα, Αστικά κέντρα µε κανονικό κυκλοφοριακό, Περιοχές περιορισμένων βιομηχανικών μονάδων Μικρός βαθμός υγρασίας. Μικρή περιεκτικότητα χλωριδίων και άλλων διαβρωτικών ρύπων στην ατμόσφαιρα 4 έως 6 φορές
Περιοχές µε ξηρό κλίμα και καθαρή ατμόσφαιρα Ελάχιστη περιεκτικότητα χλωριδίων και άλλων διαβρωτικών ρύπων στην ατμόσφαιρα 2 φορές

 

 

Πώς γίνεται ο καθαρισμός των κουφωμάτων – παραθύρων αλουμινίου

 • Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται πρωινές ώρες σε θερμοκρασίες μικρότερες από 30 °C και όχι κατά την διάρκεια που η θερμοκρασία είναι υψηλή ή όταν η επιφάνεια του προφίλ αλουμινίου είναι ζεστή, για να μην στεγνώνουν γρηγορά τα καθαριστικά μας και αφήνουν λεκέδες.

 

 • Σε πρώτη φάση και αν πρόκειται για καινούργια κουφώματα, αφαιρέστε τα προστατευτικά φιλμ πάνω από τις επιφάνειες των προφίλ αλουμινίου (θα πρέπει να αφαιρούνται σε διάστημα 15 ημέρων διότι μετά δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή τους). Εάν υπάρχουν αυτοκόλλητα χαρτάκια (σήμανση ενεργειακών υαλοπινάκων) πάνω στα τζάμια – υαλοπίνακες, μετά την τοποθέτηση των καινούργιων παραθύρων , προσπαθήστε να τα καθαρίσετε τα τζάμια με μπλε οινόπνευμα. Εάν δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση με οινόπνευμα, χρησιμοποιήστε με προσοχή, την ειδική ξύστρα ή ξυράφι που χρησιμοποιούμε για την απομάκρυνση των σημάτων τελών κυκλοφορίας από τα παρμπρίζ των αυτοκίνητων. Προσοχή! Οι πλευρές από την ξύστρα ή το ξυράφι θα πρέπει να εφάπτονται ολόκληρες πάνω στο τζάμι και όχι οι γωνίες – μύτες του , για να μην χαραχτεί ο ενεργειακός υαλοπίνακας.

 

 • Σε περίπτωση που έχουν απομείνει σιλικόνες ή στόκοιπάνω στα παράθυρα κατά τις εργασίες τοποθέτησης των κουφωμάτων αλουμινίου, καθαρίστε τις με μπλε οινόπνευμα. Απομακρύνετε αμέσως, όταν ακόμα είναι υγρά, οικοδομικά υλικά όπως σοβάδες, ασβέστη, τσιμέντο, γιατί με την πάροδο του χρόνου θα καταστραφεί η βαφή.

 

 • Τοποθετούμε μια πετσέτα στο κάτω μέρος του κουφώματος, από το μέσα μέρος, για να αποφύγουμε τις βρωμιές που μπορεί να στάξουν κατά τον καθαρισμό.

 

 • Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και σαπούνι η απορρυπαντικό πιάτων για των καθαρισμό των αλουμινίων. Εάν θέλετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, στον καθαρισμό κουφωμάτων παραθύρων, χρησιμοποιήστε στη θέση του σαπουνιού ένα από τα πολλά ειδικά προϊόντα καθαρισμού που υπάρχουν στην αγορά. Απλά προσέξτε τα προϊόντα αυτά να έχουν ph μεταξύ 5,5 και 8(ούτε όξινα, ούτε αλκαλικά) . Αποφύγετε οπωσδήποτε στο καθαρισμό των αλουμινίων τη χρήση χλωρίου ή καυστικών υγρών καθαρισμού. Εάν έχετε επίμονο λεκέ η βρωμιά χρησιμοποιήστε καθαριστικά αυτοκινήτων (όχι όξινα αλλά ουδέτερα). Προσοχή στις κρέμες αυτοκινήτου υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα ( γυαλιστερό , μάτ, μεταλλικά κλπ.). Επίσης ενδεικτικό για κουφώματα αλουμινίου είναι το καθαριστικό Scoop,για επίμονους λεκέδες, που επιδιορθώνει και τυχόν γρατζουνιές (δείτε παρακάτω).

 

 

 • Ξεκινάμε από την εξωτερική πλευρά του κουφώματος και με ένα λάστιχο, χωρίς πολύ μεγάλη πίεση (δεν χρησιμοποιούμε ποτέ πιεστικά μηχανήματα), ξεκινάμε το πλύσιμο, από το πάνω μέρος του κουφώματος προς τα κάτω (μην χρησιμοποιείτε νερό γεωτρήσεων). Αφού τελειώσουμε την έξω επιφάνεια ξεκινάμε την μέσα επιφάνεια (μέσα στο σπίτι), με την χρήση ενός βαμβακερού πανιού ή σφουγγαριού (για να μην αφήνει υπολείμματα) και με μία πετσέτα στο κάτω μέρος του κουφώματος για να μην λερώσουμε τα πατώματα. Μην χρησιμοποιείτεβούρτσες, σκληρά σφουγγάρια, σύρματα ή γυαλόχαρτα.

 

 • Χρησιμοποιώντας ένα στεγνό πανί σκουπίζουμε τις άκρες και το πάνω μέρος του κουφώματος – προφίλ αλουμινίου (καθαρισμός αλουμινίων).

 

 • Εν συνεχεία, με έναν καθαριστή τζαμιών καθαρίζουμε την επιφάνεια του τζαμιού, σπρώχνοντας τα νερά προς το κάτω μέρος.

 

 • Χρησιμοποιώντας ένα στεγνό πανί στεγνώνουμε ξεκινώντας από το πάνω μέρος του κουφώματος. Όταν στεγνώνουμε τα κουφώματα θα πρέπει αυτά να είναι ακόμα υγρά, γιατί, αν το κούφωμα έχει στεγνώσει θα μας αφήσει λεκέδες.

 

 • Τέλος, χρησιμοποιήστε μία ηλεκτρική σκούπα και τα ειδικά εξαρτήματα αυτών και καθαρίζουμε επιμελώς το κάτω μέρος των οδηγών και των κατωκασιών για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και τον σωστό καθαρισμός κουφωμάτων

 

 • Τα λάστιχα των παραθύρων και μπαλκονoπορτών πρέπει να ψεκάζονται με το ειδικό σπρέι ή γράσο σιλικόνης, και να σκουπίζονται με καθαρό πανί (κάθε 3 χρόνια περίπου). Τα εξαρτήματα του κουφώματος (μηχανισμοί ανάκλισης, μεντεσέδες, κλπ.) χρειάζονται λίπανση, το οποίο θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλή λειτουργικότητα (πχ. SONAX SX90). Μην λαδώνετε – λιπαίνετε με λιπαντικά τα ροδάκια των συρόμενων κουφωμάτων.

 

 • Σε περίπτωση που δείτε γρατσουνιές – γρατζουνιές ή μπιμπίκια πάνω στα κουφώματα αλουμινίου (πόρτες και παράθυρα αλουμινίου) δείτε τι θα κάνετε στο άρθρο μας προβλήματα βαφών κουφωμάτων αλουμινίου

 

 

Μερικά χρήσιμα ‘’TIPS” για το καθάρισμα των κουφωμάτων και των τζαμιών

 • Μπορεί το χαρτί κουζίνας η εφημερίδα να αποτελούσε μια καλή μέθοδο για κάποιες παλιές νοικοκυρές, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τα βαμβακερά υφάσματα. Σκουπίστε με βαμβακερό πανί που αφήνει τα τζάμια λαμπερά και χωρίς καθόλου σημάδια.

 

‘’TIPS” για το καθάρισμα των κουφωμάτων

 • Πάντα φροντίζουμε να καθαρίσουμε με ηλεκτρική σκούπα και τα ειδικά εξαρτήματα αυτής τα κατωκάσια ή του οδηγούς στο κάτω μέρος του κουφώματος. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε τα ειδικά εξαρτήματα μπορείτε να προσαρμόσετε, στο μπροστινό μέρος της σκούπας, το σκληρό μέρος από ένα χαρτί κουζίνας (δείτε την φωτογραφία).

 

Πώς καθαρίζουμε τα τζάμια – υαλοπίνακες των κουφωμάτων μας;

 • Πώς καθαρίζουμε τα τζάμια – υαλοπίνακες των κουφωμάτων μας;

Δεν υπάρχει ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος καθαρισμού τζαμιών από τον ειδικό επαγγελματικό καθαριστή που μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα.

 

Πως καθαρίζουμε τα τζάμια που δεν έχουν πρόσβαση από το έξω μέρος

 • Πως καθαρίζουμε τα τζάμια που δεν έχουν πρόσβαση από το έξω μέρος

Για να καθαρίσουμε τα τζάμια από τα κουφώματα που δεν έχουν πρόσβαση από το έξω μέρος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κοντάρι (καθαρισμός κουφωμάτων). Αν και πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καθαριστικά σφουγγάρια με μαγνήτες τα οποία διατίθενται στο εμπόριο.

 

Πώς καθαρίζουμε τα τζάμια – υαλοπίνακες των κουφωμάτων μας;

 • Πως καθαρίζουμε τις περσίδες των πατζουριών και τα ρολά του σπιτιού μας ;

Τις περσίδες των πατζουριών – ρολών (εξώφυλλα) και στα σημεία που δεν μπορούμε να φτάσουμε με ένα πανί, μπορούμε να τα καθαρίσουμε, προσαρμόζοντας πάνω σε μια λαβίδα δύο μικρά πανιά (δείτε την φωτογραφία).

 

 • Πως καθαρίζουμε τα ρολά μας που δεν έχουν πρόσβαση από έξω ;

Σε περίπτωση που έχουμε ρολά και δεν υπάρχει πρόσβαση από το έξω μέρος, μπορούμε να ανοίξουμε το κουτί του ρολού και να καθαρίσουμε τις περσίδες από το μέσα μέρος.

 

Καθαρισμός κουφωμάτων - παραθύρων, εξωφύλλων (ρολά, παντζούρια) και σητών (2)

 • Δεν ρίχνουμε πότε πολύ νερό στους οδηγούς των συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων που δεν διαθέτουν φράχτες – τάπες. Σε περίπτωση που το κάνουμε μεγάλο μέρος των υδάτων, θα μεταφερθεί μέσω των οδηγών, στην εσωτερική τοιχοποιία (τούνελ – τρύπα) και θα δημιουργηθούν υγρασίες.

 

Πως απομακρύνουμε την μούχλα και το μαύρισμα από τα κουφώματα μας;

 • Πως απομακρύνουμε την μούχλα και το μαύρισμα από τα κουφώματα μας;

Με την χρήση οξυζενε 3% καθώς και μίας μικρής οδοντόβουρτσας μπορείτε να απομακρύνεται μεγάλο μέρος της μούχλας και της μαυρίλας που υπάρχει στις άκρες του κουφώματος, δείτε το σχετικό βίντεο ( μούχλα και κουφώματα) .Προσοχή το οξυζενέ να μην έρχεται σε επαφή με την βαφή και τα προφίλ αλουμινίου.

 

πως πλένουμε τα τζάμια μας

 • Τα αυτοκόλλητα χαρτάκια (σήμανση υαλοπινάκων), που υπάρχουν πάνω στα τζάμια των καινούργιων κουφωμάτων τα απομακρύνουμε με την βοήθεια της ειδικής ξύστρας. Σε περίπτωση που οι κόλλες δεν απομακρύνονται τα μουλιάζουμε με μπλε οινόπνευμα.

 

 • Δεν πλένουμε τα κουφώματά σας κατά τις ώρες που υπάρχει μεγάλη ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχει κίνδυνος να στεγνώσουν πριν προλάβουμε να τα σκουπίσουμε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κηλίδες και στίγματα.

 

 

καθαρισμός των σητών

 • Για το καθαρισμό των σητών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα (δείτε παρακάτω) η εναλλακτικά ένα ρολό απομάκρυνσης της σκόνης.

 

Αποφύγετε όξινα καθαριστικά

Αποφύγετε όξινα καθαριστικά

Οι εταιρείες παραγώγης πούδρας, για βαφές κουφωμάτων αλουμινίου, αναφέρουν στα τεχνικά εγχειρίδια τους ”Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ότι η χρήση καθαριστικών που απαιτούν τη χρήση γαντιών, δε συνίσταται και θα πρέπει να αποφεύγεται διότι μία τέτοια επισήμανση αποτελεί ένδειξη ότι το καθαριστικό είναι πολύ δυνατό και επομένως ακατάλληλο για τον καθαρισμό της βαμμένης με πούδρα επιφάνειας .Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που έχουν ως βάση σκληρούς διαλύτες. Εάν είναι αναγκαίο να αφαιρεθούν υλικά από την επιφάνεια, όπως χρώματα ή κόλλα και η χρήση διαλύτη είναι απαραίτητη, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο ήπιος διαλύτης όπως white spirit, νέφτι, ισοπροπανόλη ή αλκοόλη (οινόπνευμα)”.

 

Γυάλισμα κουφωμάτων

Γυάλισμα κουφωμάτων

Σε οικιακές εφαρμογές, η χρήση υψηλής ποιότητας καθαριστικής κρέμας αυτοκινήτου, σε συνδυασμό πάντοτε, με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή, θα καθαρίσει την επιφάνεια και θα προσφέρει την επιθυμητή διακοσμητική προστασία για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Οδηγίες συντήρησης και καθαρισμός σητών – σίτων

 

Πώς να συντηρήσετε ή να καθαρίσετε μια σίτα – σήτα ; δείτε τις οδηγίες παρακάτω ή Κατεβάστε τις οδηγίες συντήρησης σητών μέσα στα προϊόντα .

οδηγιες-συντηρησης-καθαρισμου-σητων-700x854

Συντήρηση κουφωμάτων και λίπανση – λάδωμα μηχανισμών

Συντήρηση κουφωμάτων και λίπανση - λάδωμα μηχανισμών

Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε ώστε να συντηρήσετε τα κουφώματα σας σωστά , πώς να λιπαίνετε τους μηχανισμούς αυτών , στο άρθρο μας συντήρηση κουφωμάτων 

 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε κάποιον ιστότοπο, μπορεί να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookie. Ελέγξτε τις προσωπικές σας υπηρεσίες cookie εδώ.

Αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπος και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί στα συστήματά μας.

Για τη χρήση αυτού του ιστότοπου χρησιμοποιούμε τα παρακάτω cookies που απαιτούνται από τεχνική άποψη
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες