Scroll to Top
open menu close menu

Ηχομονωτικά Κουφώματα Αλουμινίου

ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου, διότι σήμερα η ηχορύπανση είναι μία από τις κύριες αιτίες υποβάθμισης της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Η ηχορύπανση είναι επιβλαβής για την υγεία, αφού αυξάνει το στρες και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Τα ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου είναι μία επένδυση που γίνεται μία φορά και μας αποδίδει καθημερινά και για πάντα. Τα ηχομονωτικά κουφώματα (ηχομόνωση παραθύρων) με ηχομονωτικά τζάμια απαιτούν εξειδικευμένες και πολυεπίπεδες γνώσεις, γι’ αυτό στο παρόν άρθρο θα δούμε τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου, ποια χαρακτηριστικά αυξάνουν την ηχομόνωση των κουφωμάτων, τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τους θορύβους στις αστικές περιοχές (θόρυβος από Bar, γάβγισμα κατοικίδιων) και πολλά άλλα.

 

Τι πρέπει να γίνει πριν επιλέξουμε τα κατάλληλα ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου .

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, πριν αρχίσουμε να αναζητάμε ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου, είναι να μετρήσουμε και να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του θορύβου που εισέρχεται στο σπίτι μας.

ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου

 

Αυτό γίνεται με την χρήση ειδικών συσκευών μέτρησης θορύβου (ντεσιμπελόμετρο – ηχόμετρο). Οι εξειδικευμένοι κατασκευαστές ηχομονωτικών κουφωμάτων αλουμινίου επισκέπτονται τον χώρο μας και με τη χρήση των εν λόγω συσκευών μετρούν τις μέγιστες στάθμες θορύβου σε decibel, τις συχνότητες των θορύβων (ψηλές – χαμηλές συχνότητες) καθώς και αξιολογούν το είδος των θορύβων που μας απασχολούν (αερόφερτοι – κτυπογενείς). Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ως  και μία ημέρα, αλλά είναι απαραίτητη, διότι τα συγκεκριμένα στοιχεία (μέγιστη στάθμη θορύβου, συχνότητες, είδος θορύβου)  θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τους κατάλληλους ηχομονωτικούς (ηχοαπορροφητικούς) υαλοπίνακες. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάποιοι ήχο-απορροφητικοί υαλοπίνακες ανταποκρίνονται καλύτερα σε συγκεκριμένες συχνότητες, όπως θα δούμε παρακάτω, γι’ αυτό είναι απαραίτητο τα ηχόμετρα να αναλύουν και τις συχνότητες του θορύβου.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια στοιχεία επηρεάζουν την ηχομόνωση κουφωμάτων αλουμινίου, δηλαδή την ηχομονωτική δυνατότητα των κουφωμάτων αλουμινίου.

Ηχομονωτικά προφίλ αλουμινίου – αλουμίνια.

ηχομονωτικά κουφώματα

Για να επιτύχουμε τη μέγιστη ηχομόνωση στα κουφώματα αλουμινίου, χρησιμοποιούμε θερμοδιακοπτόμενα προφίλ , διότι η χρήση του πολυαμιδίου (που έχουν τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα) προσφέρει μεγαλύτερη ηχομόνωση. Εδώ θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε τα θερμοδιακοπτόμενα ηχομονωτικά προφίλ αλουμινίου – αλουμίνια που επιλέγουμε, να είναι πιστοποιημένα (από τις εταιρείες που τα παράγουν π.χ. Europa, Alumil) ώστε να γνωρίζουμε τις ηχομονωτικές τους ιδιότητες, διότι πολλά θερμοδιακοπτόμενα προφίλ δεν έχουν περάσει από τεστ ηχομόνωσης οπότε είναι άγνωστες οι ηχομονωτικές τους δυνατότητες.

Ηχομόνωση κουφωμάτων

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ηχομονωτικά προφίλ αλουμινίου – αλουμίνια, που μπορούν με την προσθήκη ειδικών μονωτικών υλικών, μέσα στους θαλάμους των προφίλ τους, να αυξήσουν τις ηχομονωτικές τους ιδιότητες (πχ Europa EOS-60).

Οι υαλοπίνακες των κουφωμάτων ( Ηχομονωτικά τζάμια )

ηχομονωτικά τζάμια

Ο καθοριστικότερος παράγοντας που επηρεάζει την ηχομονωτική ικανότητα των κουφωμάτων είναι ο υαλοπίνακας. Όσο μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ των διπλών τζαμιών (διάκενο υαλοπινάκων), τόσο βελτιστοποιείται η ηχομόνωση, ενώ μετά από κάποιες διαστάσεις, η ηχομόνωση μειώνεται. Συνήθως, το ιδανικό διάκενο μεταξύ των διπλών υαλοπινάκων σε σχέση με την ηχομόνωση είναι 20mm. Τα ασύμμετρα πάχη τζαμιών (διαφορετικά πάχη τζαμιών) είναι καλύτερα από τα συμμετρικά, διότι έτσι αποφεύγουμε τον ταυτόχρονο συντονισμό των κρυστάλλων. Η περίπτωση των Triplex υαλοπινάκων με ηχοακουστικές μεμβράνες – Sound control – ηχομονωτικά τζάμια (και όχι απλούς υαλοπίνακες Triplex με απλές μεμβράνες) είναι η καλύτερη λύση για ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ηχομονωτικά τζάμια – Ακουστικές (Ηχοακουστικές) μεμβράνες (Sound Control) και απλές μεμβράνες Triplex

ηχομονωτικά τζάμια

Η μεμβράνη PVB (Πολυβινυλοβουτυράλη) είναι μια μεμβράνη που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε δύο υαλοπίνακες επιτυγχάνοντας καλύτερες ηχομονωτικές ιδιότητες από τους απλούς υαλοπίνακες (ηχομονωτικά τζάμια). Οι ηχοακουστικές μεμβράνες (acoustic PVB) δεν έχουν σχέση με τις απλές μεμβράνες (standard PVB) από PVB, που χρησιμοποιούνται στους απλούς Triplex Υαλοπίνακες (laminated). Οι υαλοπίνακες Sound control χρησιμοποιούν δύο ή περισσότερες ακουστικές ( ηχοακουστικές ) μεμβράνες (2-4), αυξάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα και επιτυγχάνουν σημαντική απορρόφηση του ήχου και μείωση της μετάδοσής του, που μπορεί να φτάσει έως και τα 51db. Οπότε ηχομονωτικά τζάμια νοούνται οι υαλοπίνακες με ηχοακουστικές μεμβράνες.

Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε ακριβώς πόσο αποδοτικότεροι είναι οι ηχομονωτικοί υαλοπίνακες Triplex με ηχοαπορροφητικές μεμβράνες sound control σε σχέση με τους Triplex υαλοπίνακες με απλές μεμβράνες PVB

ηχομονωτικά τζάμια Triplex με ηχοαπορροφητικές μεμβράνες

Οι τέσσερις πρώτοι υαλοπίνακες με κόκκινο χρώμα είναι απλοί υαλοπίνακες Triplex με απλές μεμβράνες PVB . O No1 υαλοπίνακας έχει 1 απλή μεμβράνη, ο Νο 2 έχει 2 απλές μεμβράνες, ο Νο 3 τρείς και ο Νο 4 τέσσερις. Όπως βλέπουμε από τον πίνακα η ηχομονωτική του δυνατότητα είναι 37db.

Οι υαλοπίνακες Νο 5, 6, με πράσινο χρώμα, είναι ηχομονωτικοί υαλοπίνακες Triplex με ακουστικές μεμβράνες (μία ακουστική ο Νο5 και 2 ο Νο 6) – ηχομονωτικά τζάμια . Όπως εύκολα προκύπτει, ακόμα και μία ακουστική μεμβράνη μέσα στους Triplex υαλοπίνακες έχει καλύτερη απόδοση (39db) σε σχέση με τους Triplex υαλοπίνακες με τις τέσσερις (!!!) μεμβράνες.

 

Ηχομόνωση παραθύρων και ποια κουφώματα αλουμινίου είναι τα καλύτερα

Ηχομόνωση παραθύρων και ποια κουφώματα αλουμινίου είναι τα καλύτερα

Κάθε εταιρεία παραγωγής προφίλ αλουμινίου (πχ Europa, Alumil) έχει δεκάδες σειρές στο ενεργητικό της (Πχ Europa 5500 , Eos 60 κλπ.), για να καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις. Προκειμένου να δούμε την ηχομόνωση παραθύρων και ποια κουφώματα αλουμινίου είναι τα καλύτερα, θα πρέπει να αναζητήσουμε το της εκάστοτε σειράς, ώστε να διαπιστώσουμε τις ηχομονωτικές της ιδιότητες (δείκτης Rw).

Οι εταιρείες που παράγουν προφίλ αλουμινίου (πχ Alumil, Europa κλπ.), όταν δημιουργούν κάποια σειρά (πχ Europa 5500), κατασκευάζουν ένα παράθυρο (δοκίμιο) και το δοκιμάζουν σε ειδικά εργαστήρια για να ελέγξουν τις δυνατότητές του σε σχέση με την ηχομόνωση, τη θερμομόνωση κλπ. (δείτε περισσότερα στα πιστοποιητικά κουφωμάτων αλουμινίου). Το αποτέλεσμα της δοκιμής εκφράζεται σε db -desibel και μας δείχνει τις ηχομονωτικές δυνατότητες του κουφώματος -σειράς που δοκιμάστηκε (Rw κουφώματος). Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετές σειρές κουφωμάτων δεν έχουν περάσει από δοκιμές ηχομόνωσης, οπότε δεν έχουν πιστοποιητικά ηχομόνωσης και κατά συνέπεια δε γνωρίζουμε τις ηχομονωτικές τους ιδιότητες.

 

Τι είναι το Rw – δείκτης ηχομείωσης κουφωμάτων;

Τι είναι το Rw – δείκτης ηχομείωσης κουφωμάτων;

Ο δείκτης ηχομείωσης Rw εκφράζει την ικανότητα ενός κουφώματος να μειώσει την ακουστική ενέργεια που το διαπερνά και μετριέται σε decibel – db.

Ένα παράθυρο αλουμίνιου όμως αποτελείται κυρίως από δύο υλικά, τα προφίλ αλουμίνιου και τους υαλοπίνακες. Τα δύο αυτά υλικά έχουν διαφορετικό δείκτη ηχομόνωσης και το εμβαδόν αυτών (ποσό αλουμίνιο και πόσο τζάμι υπάρχει σε ένα παράθυρο)  επηρεάζει καθοριστικά το αποτέλεσμα μιας μέτρησης. Γι’ αυτό δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον δείκτη ηχομόνωσης των υαλοπινάκων – τζαμιών (πχ τζάμι 50db) αλλά το συνολικό δείκτη ηχομόνωσης ενός κουφώματος – Rw

 

Γιατί είναι απαραίτητη η ανάλυση των συχνοτήτων για την επιλογή των ηχομονωτικών τζαμιών.

Γιατί είναι απαραίτητη η ανάλυση των συχνοτήτων για την επιλογή των ηχομονωτικών τζαμιών.

Στην αγορά υπάρχουν δεκάδες υαλοπίνακες για όλες τις ανάγκες. Κάθε ηχομονωτικός – ηχοαπορροφητικός υαλοπίνακας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αποδίδει καλύτερα σε συγκεκριμένες συχνότητες του ήχου. Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε ότι το συγκεκριμένο τζάμι έχει καλύτερη απόδοση στα 4000hz (48db) σε σχέση με τα 2000hz (36db). Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό η διαφορά είναι τεράστια. Η ανάλυση του ήχου και η γνώση των συχνοτήτων είναι κομβικής σημασίας, γιατί μπορεί να μας γλυτώσει αρκετά χρήματα λόγω λανθασμένης επιλογής τζαμιών ή χρήση τζαμιών στα ηχομονωτικά μας κουφώματα που δεν αποδίδουν.

 

Τι θα πρέπει να προσέξουμε στα πιστοποιητικά ηχομόνωσης των κουφωμάτων για να διαπιστώσουμε τα καλύτερα παράθυρα  για ηχομόνωση ( ηχομόνωση παραθύρων ).

πιστοποιητικό ηχομόνωσης κουφωματων -ηχομονωτικά παράθυρα

Για να διαπιστώσουμε εάν μια σειρά αλουμινίου είναι η καλύτερη για ηχομόνωση παραθύρων δεν αρκεί να έχει μόνο καλό πιστοποιητικό (υψηλό Rw – decibel).

Όπως αναφέραμε παραπάνω οι εταιρείες που παράγουν προφίλ αλουμινίου (πχ Alumil, Europa κλπ.), όταν δημιουργούν κάποια σειρά (πχ Europa 5500), κατασκευάζουν ένα κούφωμα (δοκίμιο) και το δοκιμάζουν σε ειδικά εργαστήρια για να ελέγξουν τις δυνατότητές του σε σχέση με την ηχομόνωση. Η διάσταση του δοκιμίου , ο τύπος αυτού (ανοιγόμενο ή σταθερό) και κυρίως ο υαλοπίνακας που έχει χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια της δοκιμής επηρεάζει καθοριστικά το αποτέλεσμα της δοκιμής. Εάν πχ έχει δοκιμαστεί ένα κούφωμα 240cm X 220 cm και ένα κούφωμα 140cm X 140cm τα κουφώματα δεν είναι ίδια σε διαστάσεις, οπότε τα αποτελέσματα δεν μπορούν να συγκριθούν. Το ίδιο ισχύει εάν το 1ο κούφωμα είναι σταθερό και το 2ο ανοιγόμενο αλλά κυρίως, ακόμα και αν συγκρίνουμε δύο ίδια κουφώματα (διαστάσεις και τύπος), εάν ένα από τα δύο δοκίμια έχει υαλοπίνακα με καλύτερες ηχομονωτικές δυνατότητες (καλύτερο τζάμι), είναι φυσιολογικό να έχει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα στην τελική μέτρηση και στο πιστοποιητικό ηχομόνωσης.

Εν κατακλείδι όταν συγκρίνουμε δύο σειρές κουφωμάτων σε σχέση με την ηχομόνωσή τους (ηχομόνωση παραθύρων), δεν θα πρέπει να κοιτάμε μόνο το αποτέλεσμα των πιστοποιητικών αυτών (πχ ότι η συγκεκριμένη σειρά έχει ηχομόνωση 50db) αλλά να αναζητούμε τα πιστοποιητικά τους και να παρατηρούμε τη διάσταση, τον τύπο και κυρίως τους υαλοπίνακες που έχουν χρησιμοποιηθεί στα κουφώματα (δοκίμια) που δοκιμάστηκαν. Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν εταιρείες παραγωγής προφίλ αλουμινίου που δεν έχουν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό τα πιστοποιητικά των δοκιμών, πράγμα που καθιστά τα αποτελέσματα που παρουσιάζουν απροσδιόριστα.

 

Ποια παράθυρα αλουμινίου – σειρές είναι τα καλύτερα για ηχομόνωση ;

Ποια παράθυρα αλουμινίου - σειρές είναι τα καλύτερα για ηχομόνωση ;

Τα κουφώματα αλουμινίου Europa είναι γνωστά για τα υψηλά επίπεδα απόδοσης που παρέχουν σε σχέση με την θερμομόνωση και ηχομόνωση. Η Europa έχει πιστοποιητικά ηχομόνωσης σχεδόν για όλες τις σειρές της. Δυστυχώς όλα τα κουφώματα αλουμινίου που έχουν δοκιμαστεί, σε σχέση με την ηχομόνωση, δεν έχουν ίδιες διαστάσεις, ούτε όμοιος υαλοπίνακες, οπότε δεν είναι όλα συγκρίσιμα.  Οι καλύτερες σειρές για ηχομόνωση παραθύρων είναι :

Ανοιγόμενα ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου Europa

 

Συρόμενα ανασηκούμενα ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου Europa

 

Το είδος των ανοιγμάτων (ανοιγόμενα – συρόμενα κλπ.)

ηχομονωτικά παράθυρα

Το είδος του ανοίγματος (ανοιγόμενα, συρόμενα κλπ) επηρεάζει σοβαρά την ηχομόνωση των παραθύρων και μπαλκονοπορτών μας. Τα ανοιγόμενα κουφώματα εξαιτίας των περιμετρικών μηχανισμών αλλά και λόγω των αφρωδών ελαστικών έχουν καλύτερες ηχομονωτικές δυνατότητες, από τα συρόμενα κουφώματα που μονώνουν με βουρτσάκια. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να διαχωρίσουμε τα ανασηκώμενα συρόμενα κουφώματα  στα οποία χρησιμοποιούνται επίσης αφρώδη ελαστικά. Παρακάτω θα δούμε τρόπους βελτίωσης της ηχομόνωσης των συρόμενων κουφωμάτων.

 

Ρολά αλουμινίου και ηχομονωτικά κουτιά ρολών (ηχομόνωση ρολών).

ηχομόνωση ρολών

 

Ένας ακόμη παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν είναι τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών τα οποία περιλαμβάνουν και θερμοδιακοπή αλλά και ειδικά μονωτικά υλικά (Dow κλπ.) στο εσωτερικό τους για αύξηση της θερμό-ηχομόνωσης (ηχομόνωση ρολών και κουτιών), σε αντίθεση με τα απλά κουτιά αλουμινίου που δεν έχουν καμία προστασία.

 

Κλείσιμο – μόνωση των παλαιών κουτιών ρολού

Ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου και ρολα(2)

Επιβεβλημένη είναι επίσης η μόνωση – κλείσιμο της τρύπας – κενού των παλιών κουτιών ρολών πάνω από τα καινούργια μας θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών ώστε να μη μεταφέρεται ο ήχος πάνω από αυτά. Δείτε πώς μπορείτε να μονώσετε τα παλαιά σας ξύλινα κουτιά ρολών .

 

Ηχομόνωση των αρμών του κουφώματος.

ηχομόνωση κουφωμάτων

Καθοριστικό ρόλο στην ηχομόνωση των κουφωμάτων παίζει η τοποθέτηση των κουφωμάτων και το κλείσιμο των αρμών μεταξύ παραθύρου και τοίχου. Υπάρχουν διάφορα μονωτικά υλικά που έχουν διαφορετικές αποδόσεις και ιδιότητες όσον αφορά στην ηχομόνωση, τα οποία επηρεάζονται από την μικροκυψελική δομή τους, την πυκνότητα τους και διαφέρουν σε κάθε εταιρεία. Τέτοια είναι συγκεκριμένοι αφροί πολυουρεθάνης και αφροί πολυουρεθάνης 2 συστατικών στοιχείων με ηχομόνωση έως Rw 63db (ειδικοί αφροί για ηχομόνωση), τα ελαστικά μονωτικά υλικά με ηχομόνωση 59db, ο 150αρης πετροβάμβακας καθώς και οι ψεκαζόμενοι φελλοί που μπορούν να φτάσουν τα 60db.

Τέλος και σε ηχομονωτικά παράθυρα και ηχομονωτικά κουφώματα αλουμίνιου καλό είναι είναι να υπάρχει μεγαλύτερος αέρας – κενό απο την τοιχοποιία,ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν τα ειδικά μονωτικά υλικά αλλά κυρίως για να μειώνονται οι κτυπογενέις θόρυβοι και όχι μόνο οι αερόφερτοι θόρυβοι.

 

Πλήρωση – γέμισμα των προφίλ αλουμινίου

Τέλος και σε περιπτώσεις υψηλών απαιτήσεων μπορούν τα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου να γεμίσουν με διάφορα υλικά (άμμος, αφροί) για βέλτιστο αποτέλεσμα

 

Γενικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες τού ήχου

Κύρια χαρακτηριστικά των ήχων είναι η συχνότητα, η ένταση και η χροιά. Το αυτί του υγιούς, νέου ανθρώπου μπορεί να συλλάβει ήχους συχνότητας από 16 Hz ως 20.000 Hz. Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται την ένταση του ήχου σε συσχετισμό με τη συχνότητά του, πχ. ένας θόρυβος 50 dB σε συχνότητα 250 Hz γίνεται αντιληπτός ως πολύ ασθενέστερος από έναν άλλο θόρυβο 1000 Hz ίσης εντάσεως. Μονάδα μετρήσεως της Στάθμης Ηχητικής Πιέσεως είναι το 1/10 του Bell, το γνωστό μας decibel (dB). Το dB είναι μια λογαριθμική μονάδα που σημαίνει ότι μπορεί να εκφράσει μεγάλα μεγέθη με σχετικά λίγα αριθμητικά ψηφία. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαφορά των μεγεθών που μετρούνται σε dB, ας υποθέσουμε ότι για να δημιουργηθεί ένας ήχος 50 dB απαιτείται α ισχύς. Αν διπλασιάσουμε την ισχύ το αποτέλεσμα που θα πάρουμε δεν είναι 100 dB αλλά 53 dB. Έτσι η διαφορά 3 dB αναφέρεται σε μείωση της έντασης κατά 50%. Για να είναι πιο απλή η δυνατότητα επιλογής έχουν θεσπιστεί κατηγορίες ηχομόνωσης για τα κουφώματα, κατηγορία 1 (25-29db), κατηγορία 2 (30-34db), κατηγορία 3 (35-39),κατηγορία 4 (40-44db ), κατηγορία 5( 45-49) και κατηγορία 6 ( >50). Για να αντιληφθούμε καλύτερα τα μεγέθη αναφέρουμε χαρακτηριστικές στάθμες θορύβου: απογείωση αεροπλάνου 120db, κλάξον αυτοκινήτου 90db, κίνηση δρόμου 60db, συζήτηση 55db, απαλή μουσική 40db, ψίθυρος 30db.

Συμφώνα με τον υπάρχοντα κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδιορίζονται τα επίπεδα Μεγίστης ανεκτής στάθμης θορύβου σε κτήρια ως ακολούθως:

ΕΙΔΟΣ ΧΩΡΟΥ ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΘΟΡΥΒΟΥ dB
Γραφεία 35
Οικίες Ημέρα 30-35
Οικίες Νύχτα 20-25
Θέατρα 25
Νοσοκομεία 26

 

Στάθμες θορύβου

Χαρακτηριστικές στάθμες θορύβου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΜΗ ΘΟΡΥΒΟΥ dB ΠΗΓΗ Ή ΧΩΡΟΣ
Μόλις υποφερτός θόρυβος 120 – 110 Κινητήρας αεροπλάνου κατά την απογείωση στα 100m, Κτυπήματα σφυριού σε ατσάλι, Σιδηρουργείο, Χαλκουργείο, Ορχήστρα μουσικής pop
Πολύ ενοχλητικός θόρυβος 100 Γεωτρύπανο με πεπιεσμένο αέρα, Σφυρηλάτηση
Θορυβώδες περιβάλλον 90 – 80 – 70 Συμφωνική ορχήστρα, Κλάξον αυτοκινήτου, Μουσική δωματίου
Συνηθισμένη ομιλία ή μουσική 60 Μέσο εργοστάσιο, Θορυβώδες εστιατόριο, Θορυβώδες γραφείο
Συνηθισμένη ομιλία ή μουσική 50 Θορυβώδες διαμέρισμα
Ησυχία 40 Συνηθισμένο γραφείο, Σιγανή μουσική δωματίου
Πολύ μεγάλη ησυχία 30 – 20 Ήσυχη κατοικία , Ήσυχος κήπος
Μη κανονική (και ενοχλητική) ησυχία 10 – 5 – 0 Εργαστήριο πολύ καλά μονωμένο , Στάθμη ελάχιστης ακουστικότητας

 

Ισχύουσα νομοθεσία σε σχέση με το θόρυβο

Ισχύουσα νομοθεσία σε σχέση με το θόρυβο_κουφώματα

Το άρθρο 12 του κτηριοδομικού κανονισμού που ισχύει στην Ελλάδα από 3/2/1989, ορίζει την μέση ωριαία ηχοστάθμη που πρέπει να έχει κάθε κτίριο. Όπως βλέπουμε από τον πίνακα, η μέση ωριαία ηχοστάθμη στις κατοικίες θα πρέπει να είναι 30 – 35db για αερόφερτους θορύβους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στο διαμέρισμα μάς, δεν θα πρέπει να υπάρχουν μέσες ωριαίες τιμές πάνω από 30-35 db στην περίπτωση αερόφερτων θορύβων. Η ίδια τιμή αλλά για κτυπογενείς θορύβους (πχ χτυπήματα από το πάνω διαμέρισμα) θα πρέπει να είναι 55 – 60 db. Κατεβάστε από την βιβλιοθήκη μας τον κτιριοδομικό κανονισμό αλλά και άλλα χρήσιμα έγγραφα σε σχέση με τα ηχομονωτικά κουφώματα αλουμίνιου.

 

Ισχύουσα νομοθεσία σε σχέση με τα κατοικίδια αλλά και τα κέντρα διασκέδασης

Η ισχύουσα νομοθεσία είναι πλέον πολύ αυστηρή σε σχέση με την ηχομόνωση των κατοικιών μας και τους θορύβους. Οι κύριες πηγές ενόχλησης στα αστικά κέντρα είναι οι θόρυβοι που προκαλούνται από κέντρα διασκέδασης και μπαρ, καθώς και οι θόρυβοι από τα κατοικίδια (πχ γαβγίσματα σκυλιών). Δείτε την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την ηχομόνωση και τον θόρυβο από τα κατοικίδια ( γαβγίσματα). Εναλλακτικά δείτε την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την Ηχομόνωση κουφωμάτων και ο θόρυβος από Μπαρ (Bar) – μουσική .

 

Συρόμενα χωνευτά κουφώματα και ηχομόνωση

ηχομόνωση συρόμενων κουφωμάτων αλουμινίου

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω τα ιδανικότερα κουφώματα σε σχέση με την ηχομόνωση είναι τα ανοιγόμενα κουφώματα. Σε περίπτωση που για λόγους εξοικονόμησης χώρου δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε ανοιγόμενα κουφώματα υπάρχουν οι εξής λύσεις για τα συρόμενα χωνευτά κουφώματα:

  • Τοποθέτηση ανασηκούμενων χωνευτών θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων που σε σχέση με τα απλά συρόμενα πλεονεκτούν στο ότι χρησιμοποιούν ελαστικά – λάστιχα για την μόνωση τους και όχι απλά βουρτσάκια αυξάνοντας έτσι τις θερμό-ηχομονωτικές τους ιδιότητες.
  • Η χρήση περιμετρικών γωνιών στεγάνωσης στα απλά συρόμενα κουφώματα, οι οποίες αυξάνουν τις θερμό-ηχομονωτικές τους ιδιότητες. Δείτε πώς να αυξήσουμε την μόνωση στα συρόμενα κουφώματα.
  • Συρόμενα χωνευτά κουφώματα και πώς μπορούμε να αυξήσουμε δραστικά την ηχομόνωσή τους
  • Τέλος, ένας τρόπος για να αυξήσουμε εντυπωσιακά την ηχομόνωση των συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων είναι να τοποθετήσουμε νέα ανοιγόμενα κουφώματα με ηχομονωτικά τζάμια, χωρίς να αντικαταστήσουμε τα παλαιά χωνευτά κουφώματα, πίσω από τα παλιά συρόμενα κουφώματα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε έναν ‘’τοίχο’’ που αποτελείται από δύο κουφώματα (παλιά και καινούργια), κρατώντας τα παλαιά πατζούρια μας και αυξάνοντας δραματικά την ηχομόνωση στα δωμάτια που το επιχειρούμε.

Η Fenestral και τα ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου

ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου

Το προσωπικό της Fenestral σε συνεργασία με την TUV, τον μεγαλύτερο φορέα εκπαίδευσης και πιστοποίησης, εκπαιδεύει συνεχώς το προσωπικό της σε σχέση με την ηχομόνωση των κουφωμάτων ( δείτε τα πιστοποιητικά κουφωμάτων). Σε όλα τα έργα που αναλαμβάνει γίνεται επίσκεψη του μηχανικού μας, που με ειδικά ηχόμετρα – ντεσιμπελόμετρα μετράει και αναλύει τις εκάστοτε συνθήκες, ώστε να επιλεγούν τα κατάλληλα ηχομονωτικά κουφώματα.

ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου fenestral

Η Fenestral χρησιμοποιεί πιστοποιημένα ηχομονωτικά κουφώματα αλουμίνιου Europa σε περίπτωση που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ηχοπροστασίας και συνεργάζεται με τον οίκο Guardian για τους ηχοακουστικούς – ηχοαπορροφητικούς υαλοπίνακες όπου σε κάθε έργο παραδίδονται τα πιστοποιητικά όλων των υλικών (πχ. πιστοποίηση ηχομόνωσης τζαμιών – ηχομονωτικά τζάμια ) καθώς και δηλώσεις επίδοσης των κουφωμάτων.

Τέλος στη εταιρεία Fenestral εφαρμόζουμε συγκεκριμένο πρωτόκολλο, όταν υπάρχουν απαιτήσεις βέλτιστης ηχομόνωσης, σε σχέση με τα στεγανωτικά υλικά που εφαρμόζονται στα κουφώματα, στο αέρα αυτών καθώς και στα προφίλ αλουμινίου που επιλέγονται για την ηχομόνωση κουφωμάτων.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους επενδύστε κάποια επιπλέον χρήματα στους υαλοπίνακες του σπιτιού σας και κυρίως των υπνοδωματίων, διότι αυτή η επένδυση θα σας ακολουθεί καθημερινά και για πάντα. Η ηχομόνωση κουφωμάτων αλουμινίου είναι μια επένδυση που θα σας ακολουθεί καθημερινά και για μια ζωή. Επιλέξτε ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου και βελτιώστε την ποιότητα της ζωής σας στο σπίτι.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε κάποιον ιστότοπο, μπορεί να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookie. Ελέγξτε τις προσωπικές σας υπηρεσίες cookie εδώ.

Αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπος και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί στα συστήματά μας.

Για τη χρήση αυτού του ιστότοπου χρησιμοποιούμε τα παρακάτω cookies που απαιτούνται από τεχνική άποψη
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες